HS: Rakennusliike ja kunnallispoliitikko lahjussotkussa Kirkkonummella

Kirkkonummen kunnanvaltuuston entistä puheenjohtajaa epäillään lahjuksen ottamisesta.

Kirkkonummen kunnanvaltuuston entistä puheenjohtajaa epäillään lahjuksen ottamisesta.

Kirkkonummen vaikutusvaltaisimpiin poliitikkoihin vuosien ajan kuulunutta Timo Haapaniemeä (kok) epäillään poliisin julkistamien tietojen mukaan törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virka-aseman väärinkäytöstä. Haapaniemi kiistää kaikki epäilyt. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Rikoksesta epäiltyinä on kolme henkilöä. Poliisin esitutkinta on valmistumassa ja se toimitetaan helmikuun aikana syyteharkintaan Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastolle.

Esitutkinta alkoi sivullisen henkilön poliisille tekemästä tutkintapyynnöstä vuonna 2012. Tutkintapyynnössä pyydettiin poliisia selvittämään oliko Kirkkonummen kunnanhallituksen puheenjohtajana toiminut Timo Haapaniemi ollut esteellinen päättämään Kirkkonummen Sundsbergin alueen asemakaavoista ja maankäyttösopimuksista vuosina 1999 – 2008.

Lisäksi poliisia pyydettiin tutkimaan espoolaisen rakennusyhtiön Eken ja Haapaniemen lähipiirin välisiä tontti- ja asuntokauppoja vuosina 2002 – 2006. Eken toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurén muistuttaa Helsingin Sanomissa ettei yhtiön nykyinen johto ole epäiltynä asiassa eikä itse yhtiötä epäillä lahjuksen antamisesta. Hän ihmettelee koko epäilyn asianmukaisuutta.

Ali- ja ylihintaa

Haapaniemi jättäytyi pois Kirkkonummen valtuuston toiminnasta huhtikuussa vuonna 2013 esitutkinnan ajaksi. Haapaniemen mukaan alkuperäisellä tutkintapyynnöllä oli muut kuin puhtaasti oikeutta hakevat motiivit, sillä tutkintapyyntö tehtiin ennen kunnallisvaaleja 2012. Haapaniemen mukaan kaikki tontti- ja asuntokauppoja koskevat tiedot olivat julkisesti esillä, kaikkien saatavilla ja tiedossa jo vuosien ajan.

Poliisin tietojen mukaan Haapaniemi osti vaimonsa kanssa Ekeltä asunnon Kirkkonummen Sundsbergin asuinalueelta 330 000 eurolla. Poliisin mukaan asunnon arvo oli tapahtumahetkellä ainakin 420 000 euroa. Haapaniemi oli kunnanvaltuuston puheenjohtajana päättämässä saman alueen kaavoituksesta ja Eke-yhtiöt toimi alueen rakennuttajana.

Asuntokauppojen jälkeen Haapaniemi myi vaimonsa kanssa tontin Eken alla toimivalle tytäryhtiölle. Kirkkonummen Överbyssä sijaitsevan tontin kauppahinta oli 140 000 euroa. Tontin arvo oli myyntihetkellä noin 80 000 euroa, mikäli sille olisi saatu rakennuslupa. Poliisin mukaan Eke maksoi ylihintaa vähintään 60 000 euroa. Kun rakennuslupaa ei saatu, tontin arvo olisi ollut enintään 10 000 euroa. Molemmat kaupat solmittiin vuonna 2007.

Samaan aikaan Haapaniemi oli Kirkkonummen kunnanvaltuuston puheenjohtajana päättämässä Eken omistamien maa-alueiden kaavoittamisesta.

Poliisin tutkinnanjohtaja Kari Siivon mukaan epäilyksenä on, että Haapaniemen päätöksentekoon olisi vaikuttanut lahja tai muu etuus.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “HS: Rakennusliike ja kunnallispoliitikko lahjussotkussa Kirkkonummella”

Vastaa