Kokeile kuukausi maksutta

Kaukojäähdytys jatkaa rivakkaa kasvuaan

Kaukojäähdytyksen myynti kasvoi vuonna 2014 uuteen ennätykseen. Toimisto- ja liiketilojen sekä asuntojen viilentämiseen ostettiin viime vuonna 191 000 MWh jäähdytysenergiaa.

Jäähdytysenergiaa tuotettiin vuonna 2014 monella eri tuotantotavalla yhteensä 191 GWh.

Jäähdytysenergian myynti kasvoi viime vuonna 13 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna. Viidessä vuodessa myynti on 2,5-kertaistunut ja asiakkaiden määrä kaksinkertaistunut.

Toimisto- ja liikekiinteistöjen lisäksi myös yhä useampi koti viilennetään kaukojäähdytyksellä. Myös erikoiskohteet, kuten esimerkiksi tietokonesalit, voidaan tehokkaasti viilentää kaukojäähdytyksellä. Kaukojäähdytyksessä hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. Jäähdytysenergian tuotanto perustuu lämpöpumppuihin ja vapaajäähdytykseen.

Suomen suurimmat lämpöpumput on valjastettu kaukojäähdytyksen tuotantoon. Helsingin, Turun ja Espoon lämpöpumput käyttävät jäähdytyksen energianlähteenä jätevedenpuhdistamolta mereen johdettavan puhdistetun jäteveden sisältämää lämpöenergiaa. Viiden vuoden aikana tapahtunut jäähdytysenergian tarpeen kasvu on pääosin katettu lämpöpumppujen lisääntyneellä tuotannolla.

Suuriin kaukojäähdytysjärjestelmiin liittyy olennaisena osana kylmävarasto, johon yön aikana varastoidaan energiaa. Tämä varastoitu energia voidaan toimittaa asiakkaille iltapäivän huipputarpeen aikana. Kaukolämpöyritys hoitaa siis asiakkaan puolesta tehon käytön tasaamisen. Näin voidaan välttää investointeja tuotantokapasiteettiin, jonka käyttöaika jäisi hyvin lyhyeksi.

Suomessa on kaikkiaan kahdeksan kaukojäähdytystä myyvää energiayhtiötä. Ensimmäisenä niistä aloitti Helsingin Energia (Helen) vuonna 1998, kaksi vuotta myöhemmin seurasivat Turku Energia ja Lahti Energia ja viimeisinä aloittivat vuonna 2012 Fortum, Pori Energia ja Tampereen Kaukolämpö. Pienemmistä yhtiöistä esimerkkinä ovat toimineet Lempäälän Lämpö ja Vierumäen Urheiluopiston alue.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaukojäähdytys jatkaa rivakkaa kasvuaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat