Kokeile kuukausi maksutta

Moskovan uusi arkkitehtuuri on raikasta ja värikästä

Arkkitehti Olga Bumagina on tyytyväinen Moskovan arkkitehtuurissa tapahtuneisiin muutoksiin, joihin on syynä vuonna 1977 syntyneen Sergei Kuznetzovin valinta kaupungin pääarkkitehdiksi vuonna 2012.

Kuznetzov on halunnut muokata Moskovasta houkuttelevan ja ystävällisen kaupungin. Hän on tarjonnut nuorille arkkitehdeille näyttömahdollisuuksia lisäämällä arkkitehtikilpailujen määrää.

Kuznetsov suosii yksilöllistä rakentamista, mikä näkyy tuulettuvien levyjulkisivujen suosion kasvuna. Hän on rohkaissut myös värien käyttöön.

Olga Bumagina suunnittelee parhaillaan Peredelkino Blizhneen alueelle Moskovan suurinta koulua, johon tulee 66 luokkahuonetta 1550 oppilaalle.

Bumaginan toimiston nuorista arkkitehtinaisista Ekaterina Kudaeva on suunnitellut 835 lapselle koulun Zagoryen alueelle ja Lyudmila Zhelnakova useita lastentarhoja Kurkinoon ja Beskudnikovskoyeen.

Yksi lastentarha on saanut innoituksensa Kazimir Malevitsin abstraktista maalauksesta ja toinen Marc Chagallilta. Ideoita on poimittu myös Venetsiasta.

Cembrit vahvoilla julkisivuissa

Cembrit Oy:lle Moskovan uusi arkkitehtuurityyli on sopinut kuin nyrkki silmään. Yritys tarjoaa värikylläisiä kuitusementtilevyjä arkkitehtien tarpeisiin.

Bumagina on tyytyväinen Cembritin levyjen laatuun ja tehtaalla valmiiksi tehtyyn maalipintaan, vaikka se asennusvaiheessa tarkoittaakin, että levyt pitää olla tarkoin numeroituja.

Cembritin toimitusjohtaja Jari Paukkonen sanoo, että arkkitehdit ovat yhtiön pääasiakkaita, mutta ei riitä, että he innostuvat levyratkaisusta. Idea on kyettävä myymään myös developperille ja rakennusliikkeelle. Niille on pystyttävä vakuuttamaan, että laadusta kannattaa maksaa.

Cembritille on Paukkosen mukaan ollut suuri hyöty yhteistyöstä Teknoksen ja Tikkurilan kanssa. Ne hallitsevat sementtikuitulevyn maalaamisen.

Cembritillä on Moskovan ja Pietarin lisäksi projekteja myös Nizni Novgorodissa, Rostovissa ja Jekaterinburgissa. Yhteen asuintaloon tai kouluun voi mennä jopa 40 000 neliötä levyjä.

Tammikuussa tanskalaisen Cembrit Holding A/S:n uudeksi omistajaksi tuli ruotsalainen pääomarahasto Solix Group AB. Omistusvaihdosta enemmän Suomen Cembritin toimintaan voi vaikuttaa se, että juuri modernisoitu Unkarin-tehdas tekee samanlaisia julkisivulevyjä mitä Suomesta viedään Venäjälle ja Baltiaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Moskovan uusi arkkitehtuuri on raikasta ja värikästä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat