Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuttajalle ja urakoitsijoille sakot sähkötapaturmasta

Hallityömaalla Pietarsaaressa sattui marraskuussa 2011 työtapaturma, kun hallin päädyssä oltiin katon räystäälle asentamassa vesikouruja.

Hallityömaalla Pietarsaaressa sattui marraskuussa 2011 työtapaturma, kun hallin päädyssä oltiin katon räystäälle asentamassa vesikouruja.

Rakennusliikkeen kirvesmies käytti työssään saksilavanostinta ja oli juuri nousemassa hallin katolle pitkä vesikouru käsissään, kun hän sai sähköiskun lähellä olevasta jännitteellisestä 20 kV:n voimalinjasta. Vakavien käsivammojensa vuoksi kirvesmies on ollut siitä lähtien työkyvyttömänä eikä ole pystynyt enää tekemään rakennusalan töitä.

Kun otettiin huomioon voimalinjan etäisyys päädystä ja sen ilmajohtojen korkeus vesikourujen asennuskorkeuteen nähden, sähköturvallisuusmääräysten mukaisia turvaetäisyyksiä oli alitettu. Sähköturvallisuutta ei ollut riittävästi otettu huomioon työmaan riskien arvioinnissa.

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 2.2.2015 antamallaan tuomiolla työmaalla rakennuttajana ja päätoteuttajana toimineelle turkistarhausalan yritykselle työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoa 3 000 euroa, hallin pystytystä urakoineelle hallitoimittajalle 25 000 euroa ja hallitoimittajan aliurakoitsijana toimineelle rakennusliikkeelle 10 000 euroa.

Neljälle henkilölle tuomittiin rangaistukset työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Rakennuttajan edustajalle tuomittiin 20 päiväsakon ja vastaavasti kolmelle urakoitsijoiden edustajalle 30 päiväsakon suuruiset rangaistukset, jolloin maksettavaa valtiolle kertyi yhteensä 5 280 euroa.

Rakennushankkeen turvallisuuden suunnittelussa ja sen toteutuksessa todettiin puutteita kun muun muassa turvallisuusasiakirjoja ja erityisiä turvallisuussuunnitelmia ei ollut laadittu, viikoittaisia kunnossapitotarkastuksia ei ollut pidetty eikä turvallisuuskoordinaattoria ollut nimetty. Käräjäoikeus arvioi tästä aiheutuneen turkistarhausalan yritykselle kustannussäästöä ja taloudellista hyötyä 3 000 euroa ja hallitoimittajalle 1 000 euroa, mitkä summat käräjäoikeus tuomitsi taloudellisena hyötynä menetettäväksi valtiolle.

Vastaajina olleet yritykset ja työnantajan edustajat tuomittiin samalla yhteisvastuullisesti korvaamaan loukkaantuneelle kirvesmiehelle kivusta ja särystä sekä pysyvästä viasta ja kosmeettisesta haitasta yli 16 000 euroa, työtapaturman jälkeisestä ansionmenetyksestä tuomitsemishetkeen saakka noin 34 000 euroa, oikeudenkäyntikuluja noin 16 000 euroa ja erinäisiä muita kuluja yli 1 000 euroa.

Asiasta tiedotti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakennuttajalle ja urakoitsijoille sakot sähkötapaturmasta”

  1. Ei vi..U oikeesti eikö tekijällä ole mitään vastuuta omista tekemisistään Vaan lappuja pitää täytellä ihan kun olisi tämänkään pelastanut huh huh

  2. Mutta eihän tässä nyt tekijän huolimattomuuden takia ollut maksettavaa kuin ehkä 17000€ (kosmettinen haitta + erinäiset muut kulut). Yrityksien lakien kiertämisen takiahan näitä tässä maksellaan:
    Työturvallisuusrikokset yhteensä 38000€ + kustannussääsöistä 4000€
    Yrityksien innosta hoitaa asia käräjillä eikä sopimalla muutoin eli oikeudenkäyntikuluja 16000€
    Ihan normaalista työtapaturmasta aiheutuvia kuluja oikeastaan loput, mitkä nekin menee varmaan firman(firmojen) omasta pussista koska harva vakuutusyhtiö maksaa korvauksia jos lakia on selkeästi rikottu.
    Mutta ehkä ensi kerralla nämäkin firmat muistavat turvallisuussuunnittelun…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat