Juhani Pirinen sai Helsingin ympäristöpalkinnon

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto 2015 on myönnetty valtakunnallisten hometalkoiden päällikkönäkin työskennelleelle sisäilma-asiantuntija, tekniikan tohtori Juhani Piriselle.

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto 2015 on myönnetty valtakunnallisten hometalkoiden päällikkönäkin työskennelleelle sisäilma-asiantuntija, tekniikan tohtori Juhani Piriselle.

Palkintoperusteissa mainitaan, että Pirinen on työskennellyt hometalkoot -toimintaohjelman ohjelmapäällikkönä ympäristöministeriössä ja tuottanut arvokasta tietoa ja ohjeita kosteus- ja homevaurioituneiden rakennusten korjaamisesta. Hän on myös pitkään toiminut korjausneuvontatoiminnan johtajana Hengitysliitto Heli ry:ssä.

Pirinen on väitellyt pientalojen mikrobivaurioista vuonna 2006, ja hänellä on monipuolinen osaaminen mikrobi- ja kosteusvauriotutkimuksesta, rakennesuunnittelusta sekä opetustyöstä. Pirinen on työllään auttanut tuhansia ihmisiä, jotka ovat joutuneet ongelmiin kosteusvaurioituneiden rakennusten takia. Nykyisin Pirinen työskentelee rakennusterveyden ja sisäilmaston toimialajohtajana Finnish Consulting Group Oy:ssä.

Ongelmarakennusten korjaamisessa tulisi käyttää asiantuntijoita

Pirisen mielestä asenneilmapiirissä on tapahtunut edistystä 1990-luvulta, sillä nyt sisäilmaongelmien olemassaolo tunnustetaan.

”Puutteena on edelleen se, ettei ongelmaisen rakennuksen suunnittelu- ja korjausvaiheeseen kytketä mukaan rakennusterveyteen erikoistunutta asiantuntijaa, joka myös valvoisi tärkeimmät työvaiheet”, Pirinen sanoo.

Hän muistuttaa myös, että hyvän ja terveellisen sisäilman lähtökohtana on toimiva ilmanvaihto.

”Ilmaa pitäisi saada puhtaana makuu- ja olohuoneisiin. Ikävän usein tiloista puuttuvat korvausilmaventtiilit, jolloin niiden ilmanvaihto on huonoa. Hyvä sisäilmasto on hajuton, mauton, viihtyisä ja vedoton.”

Voittajan valitsi raati, jonka jäseninä olivat Helsingin ympäristölautakunnan puheenjohtaja Matti Niemi ja varapuheenjohtaja Leo Stranius sekä Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä, Jorma Säteri Sisäilmayhdistyksestä, Hannele Rämö Asumisterveysliitosta ja vs. ympäristöjohtaja Pertti Forss Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta. Raadin puheenjohtajana toimi Helsingin rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto on tunnustus arvokkaasta työstä kaupunkiympäristön ja hyvinvoinnin puolesta. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi ja sen teema on vaihtuva.

Palkinnon jakoi Pekka Sauri Sisäilmastoseminaarissa keskiviikkona 11. maaliskuuta Helsingin Messukeskuksessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Juhani Pirinen sai Helsingin ympäristöpalkinnon”

Vastaa