Kokeile kuukausi maksutta

Ministeriö: 200 000 työpaikan lisäys mahdotonta yhden hallituskauden aikana

Uusia työpaikkoja syntynyt paljon, mutta vanhoja tuhoutuu enemmän. Siksi 200 000 uuden työpaikan synty on saavutettavissa oleva tavoite yhden hallituskauden aikana, mikäli ei oteta työpaikkojen tuhoutumista huomioon. Nettolisäyksenä se ei ole saavutettavissa.

Uusia työpaikkoja syntynyt paljon, mutta vanhoja tuhoutuu enemmän. Siksi 200 000 uuden työpaikan synty on saavutettavissa oleva tavoite yhden hallituskauden aikana, mikäli ei oteta työpaikkojen tuhoutumista huomioon. Nettolisäyksenä se ei ole saavutettavissa.

Näin todetaan työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) 15.4.1015 julkaisemassa analyysissa: ”Uusien työpaikkojen synty toimipaikoissa 2011-14”.

Puolueet ovat luvanneet vaalimainonnassaan kilvan suuria määriä uusia työpaikkoja.

Vuosina 2011-2014 työllisyys on laskenut kokonaisuutena noin 9 000 henkeä vuodessa. Analyysin mukaan tätä voidaan pitää talouskehitykseen nähden hyvänä. Tällainen nettomuutos kätkee taakseen kuitenkin huomattavan suuria uusien työpaikkojen syntymis- sekä tuhoutumismääriä. Viime vuosina on syntynyt noin 46 000 uutta työpaikkaa vuodessa, mutta työpaikkoja on tuhoutunut noin 55 000 vuodessa.

Uusia työpaikkoja syntyy TEM:n mukaan todennäköisimmin yrityssektorin pienissä ja kasvuhakuisissa toimipaikoissa. Työttömän, vastavalmistuneen ja opiskelijan tai koululaisen rekrytointi uuteen työpaikkaan on varsin todennäköistä, sen sijaan työvoiman ulkopuolisen palkkaaminen ei.

Vaikka kokonaistyöllisyys on laskenut, on joillekin aloille syntynyt uusia työpaikkoja myös nettomääräisesti. Tällaisia aloja ovat muun muassa kiinteistön- ja maisemanhoito, liikkeenjohdon konsultointi, ohjelmistoala, erikoistunut rakennustoiminta sekä sosiaalihuollon laitospalvelut.

Työpaikkamäärien supistuminen on ollut suurinta kasvinviljelyssä ja kotieläintaloudessa, tietokoneiden ja elektronisten laitteiden valmistuksessa, työvoiman vuokraustoiminnassa, radio- ja televisiotoiminnassa sekä julkisessa hallinnossa.

Kokonaismääräisesti uusia työpaikkoja on syntynyt eniten kaupan alalle, noin 41 000. Myös rakentamisessa on syntynyt lähes 23 000 uutta työpaikkaa ja teollisuudessa lähes 18 000.

Ammatillisessa, tieteellisessä ja teknisessä toiminnassa uusia työpaikkoja on syntynyt 14 000.

Analyysin ovat laatineet Johanna Alatalo, Tallamaria Maunu, Heikki Räisänen ja Mika Tuomaala.

Analyysi on luettavissa TEM:n verkkosivuilla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ministeriö: 200 000 työpaikan lisäys mahdotonta yhden hallituskauden aikana”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat