Kokeile kuukausi maksutta

Skanska kieltää lahjat

Skanskassa otetaan käyttöön nollalahjapolitiikka.

Skanskassa otetaan käyttöön nollalahjapolitiikka.

Uusi toimintatapa tarkoittaa sitä, että skanskalaiset eivät voi vastaanottaa lahjoja yhteistyökumppaneilta tai antaa niitä heille. Asiasta kertoi yhtiön toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti Skanskan blogissaan.

Särkilahden mukaan lahjoista luopuminen on helpotus. ”Vaikka uusi käytäntö aiheuttaa varmasti aluksi ihmettelyä, pitkällä aikavälillä uskon sen olevan helpotus sekä omalle väellemme että meidän kanssamme asioiville yhteistyökumppaneille. Kun kaikki tietävät, että lahjoja ei odoteta saatavan tai annettavan, kanssakäyminen muuttuu entistäkin selkeämmäksi”, Särkilahti kirjoittaa.

Nollalahjapolitiikka otetaan käyttöön toukokuun alussa. Aivan mustavalkoinen uusi tapa ei kuitenkaan ole. Särkilahden mukaan on täysin ok muistaa merkkipäivänä tai eläkkeelle jäämisen yhteydessä pitkäaikaista yhteistyökumppania lahjalla, kunhan sen arvo ei ylitä 100 euroa.

”Maailma on mennyt siihen suuntaan, että myös lahjan saajat haluavat usein ohjata lahjan hyväntekeväisyyteen, ja tällainen on Skanskan puolesta täysin hyväksyttävää”, Särkilahti täydentää ohjeistusta.

Messuilla ja muissa vastaavissa markkinointitilaisuuksissa skanskalaiset voivat edelleen jakaa yrityksen markkinointituotteita.

Särkilahden blogikirjoituksen mukaan kaiken takana on halu toimia läpinäkyvästi ja rehellisesti sekä varmistaa, että Skanskalle tuotteita tai palveluja tarjoavat yritykset ovat samalla viivalla, kun niitä arvioidaan.

”Kenenkään ei tarvitse enää miettiä, vaikuttivatko tuomiset tietyn urakoitsijan valintaan − jos eivät tietoisella tasolla, niin kenties alitajunnan tasolla”, Särkilahti selventää.

Maailmalla nollalahjapolitiikka on jo käytössä useissa yrityksissä. Esimerkiksi Procter & Gamblella ja Lidlillä on pidättyväinen linja lahjojen suhteen.

”Lahja- ja kestitysohjeiden tiukentaminen on yksi tapa vastata yhä kasvaviin vaatimuksiin, jotka koskevat yritystoiminnan eettisyyttä ja avoimuutta”, Särkilahti kirjoittaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Skanska kieltää lahjat”

  1. Vappuviinat kerkiää skanskan pomot saada

  2. Särkilahti voisi alkaa pohtia eettisyyttä ihan oikeasti. Valheilla on aina ikävä loppu ja taakse jätetyn löytää edestänsä.

  3. Skanskalaisten täytyy olla tästä lähtien lahjattomia. Eli osaavien täytyy jättää yhtiö ja etsiä töitä muualta.

  4. Hyvä, että edes ruotsalaiset uskaltavat tehdä vaikeita päätöksiä ja olla edelläkävijöitä uudistamassa Suomen rakennusalaa ja näyttämässä meille mallia, kuinka kestävää liiketoimintaa tehdään. Eettisyys, avoin ja keskusteleva johtaminen, alaisiin luottaminen, naisjohtajien lisääminen rakentamisessa, ympäristöasiat. Noilla arvoilla pärjää kovemmassakin kilpailussa.

  5. Viimeinen ”inhimillisyyden” toimi pois, vain kova bisnes jää. Aika näyttää kuinka käy asiakassuhteiden.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat