Metropolian 6000 opiskelijan kampus rakennetaan metron päälle

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskus rakennuttaa Metropolia-ammattikorkeakoululle uuden, 165 miljoonaa euroa maksavan kampuksen Helsingin Myllypuroon.

Jättihankkeen suunnittelijoiden valinta on parhaillaan käynnissä, mutta Ramboll on jo valittu rakennuttajakonsultiksi.

”Omin rakennuttajaresurssein meillä ei olisi mitään mahdollisuuksia selvitä näin suuresta ja tiukkaan aikataulutetusta hankkeesta. Rambollin kanssa yhdessä huolehdimme siitä, että tulevien käyttäjien toiveet ja tarpeet tulevat huomioiduiksi hankkeen kaikissa vaiheissa, Helsingin kaupungin tilakeskuksen rakennuttajainsinööri Mika Malkki toteaa Rambollin tiedotteessa.

Hän pitää projektiaan haasteellisena sekä tontin sijainnin että rakentamisen aikataulun näkökulmasta. Tuleva rakennuskompleksi sijaitsee aivan Myllypuron metroaseman vieressä ja osittain metroradan päällä.

”Tontti on rakentajille vaativa, mutta rakennuksen käyttäjille ihanteellinen. Liikenneyhteydet pelaavat hienosti, tuli paikalle sitten raideteitse tai autolla Kehä I:tä pitkin”, Malkki perustelee.

Hankkeen kokoon nähden tiukka aikataulu – valmista tulee alkusyksystä 2019 – on johtanut Malkin mukaan siihen, että projektinjohtourakka on selkeästi paras vaihtoehto. Urakkamuodon valinta puolestaan korostaa rakennuttajakonsultin keskeistä roolia: suunnittelua on ohjattava osaavasti ja tehokkaasti.

”Toteutusvaiheen pääsuunnittelija ja muut keskeiset suunnittelijat tullaan valitsemaan touko-kesäkuun aikana”, Ramboll CM Oy:ssä pääkaupunkiseudun kiinteistöprojektien rakennuttamisesta vastaava johtaja Petri Hyttinen kertoo.

Pehmeikkö täällä, kallio tuolla

Metropolia-ammattikorkeakoululla on tällä hetkellä 20 opetuspistettä eri puolilla Helsingin seutua. Myllypuron kampuksen valmistuttua käyttöön jäävät nykyisistä vain Arabianrannan, Myyrmäen ja Leppävaaran kiinteistöt. Metropolian koko hallinto siirtyy Myllypuron kampukselle, joka tulee runsaan neljän vuoden kuluttua palvelemaan päivittäin yhteensä yli 500 ammattikorkeakoulun työntekijää ja noin 6000 opiskelijaa.

Ennen sitä on edessä vaativa rakennusprojekti, jossa suunnittelun ja rakentamisen laatu on Rambollin tiedotteen mukaan avainasemassa alusta lähtien.

”Tulemme esimerkiksi huolehtimaan siitä, että työmaanaikainen kosteuden- ja puhtaudenhallinta hoituvat ensiluokkaisen pätevin resurssein. Nämä tehtävät vaikuttavat ratkaisevasti myös tilojen tuleviin olosuhteisiin”, Hyttinen perustelee.

Työt Metropolian Myllypuron kampuksella alkavat ensi vuonna.

”Heti alkuun on tiedossa vaativia, mutta hallittavia haasteita. Tontin toisella reunalla on paksu pehmeikkö, minkä johdosta siellä on perustettava paaluille. Tontin toisella reunalla voidaan sen sijaan perustaa kalliolle. Lisäksi on otettava huomioon läheisen metroliikenteen tärinät ja rakentamisaikaiset rajoitteet, jotka vaikuttavat työmaalogistiikkaan”, Hyttinen kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Metropolian 6000 opiskelijan kampus rakennetaan metron päälle”

Jätä kommentti