Kokeile kuukausi maksutta

Osa teki kalliin remontin turhaan – hallitus luopuu jätevesipakosta

Maan uuden hallituksen strategisen neuvottelutuloksen liitteeseen on kirjattu jätevesiasetuksen kohtuullistaminen. Ympäristösuojelulain 16. lukua korjataan haja-asutusalueiden jätevesikäsittelyn osalta selkeäksi ja järkeväksi.

 

Maan uuden hallituksen strategisen neuvottelutuloksen liitteeseen on kirjattu jätevesiasetuksen kohtuullistaminen. Ympäristösuojelulain 16. lukua korjataan haja-asutusalueiden jätevesikäsittelyn osalta selkeäksi ja järkeväksi.  

Pilaantumisherkillä alueilla, joita ovat rannat ja pohjavesialueet, noudatetaan edelleen kuntien ympäristönsuojelu- ja rakennusmääräyksiä.

Muilla alueilla luovutaan jätevesiremontin määräajasta. Näiden osalta kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän riittävyys tarkistetaan asuinkiinteistöjen rakennuslupaa vaativien peruskorjausten yhteydessä.

Jätevesiasetus tuli alun perin voimaan haja-asutusalueilla vuonna 2004. Se edellyttää pienpuhdistamoa tai riittävää suodatuskenttää, jonka maat vaihdetaan. Esimerkiksi fosfori pitää poistaa jätevesistä 70-prosenttisesti. Remontin määräaikana oli ensin maaliskuu 2014 ja sitä pidennettin myöhemmin maaliskuuhun 2016.

Sanni Grahn-Laasonen puuttui edellisessä hallituksessa jätevesilain kohtuullistamiseen heti, kun hän astui Ville Niinistön paikalle ympäristöministeriksi. Hän esitti määräajan pidentämistä vuoteen 2018 ja hallitus pidensikin sitä tämän vuoden maaliskuussa kahdella vuodella.

Osa haja-asutusalueiden kotitalouksista on tehnyt jo kiistellyn jätevesiremontin. Arviolta 100 000 kiinteistössä remontti on jätetty tekemättä.

Grahn-Laasonen asetti jo aiemmin ympäristöministeriön työryhmän pohtimaan muutoksia. Työryhmän toimeksiantoa tarkennetaan tällä uuden hallituksen päätöksellä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Osa teki kalliin remontin turhaan – hallitus luopuu jätevesipakosta”

  1. järki ja kohtuullisuus voitti.Ympäristöasoista huolestuneet voivat itse ratkaista satsauksensa asiaan

  2. Ihanaa on maksajan elämä idealismissa ! Remontti turha ja ratkaisu toimimaton. Hyvää haettiin ja lopulta luotiin vain suht lyhytaikainen bisnes alan toimijoille. Kiitos kuuluu ympäristöministeriön kelvottomalle valmistelulle ja heikoille poliittisille päättäjille.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat