Kokeile kuukausi maksutta

HS: Hoas korottaa tuntuvasti opiskelijoiden vuokria

Helsingin seudun opiskelijoille on tiedossa tuntuva vuokrankorotus, kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingin seudun opiskelijoille on tiedossa tuntuva vuokrankorotus, kertoo Helsingin Sanomat.

Hoasin asunnoissa asuvien 18 000 opiskelijan vuokra noussee neljä prosenttia. Vuokrankorotus johtuu siitä, että valtio vetää opiskelijatalojen tonttiavustukset pois. Myös pääkaupunkiseudun kunnat lopettavat omat avustuksensa.

Valtio ja kunnat ovat tukeneet opiskelija-asumista pienentämällä vuokraamiensa tonttien vuokria. Suuri osa Hoasin taloista on rakennettu kuntien ja valtion omistamille tonteille.

Hallitus on kaavaillut myös leikkausta valtion korkotukeen. Jos korot tulevaisuudessa nousevat, sekin ohentaa Hoasin vuokralaisten lompakkoa.

Vuokran korotuksiin tulee vielä lisää painetta, mikäli hallitus toteuttaa suunnitellut erityisryhmien investointiavustuksien leikkaukset. Erityisryhmiä ovat opiskelijoiden lisäksi muun muassa vanhukset ja vammaiset.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “HS: Hoas korottaa tuntuvasti opiskelijoiden vuokria”

  1. Neljä prosenttia, noin 15 euroa keskihintaisesta soluasunnosta Helsingissä. Elikkäs se tekee sitten Ässän kassalla pari ylimääräistä tuntia kuussa.

  2. HS:n mukaan vuokratuki on ollut 2,5 miljoonaa euroa. Jos luku jaetaan 18 000 asukkaalle ja 12 kuukaudella, tietää se noin 11,60 euron vaikutusta vuokraan kuukaudessa per asukas. Asuntoa kohti (joita on HOASilla 9200) se tarkoittaa 22,60 euroa kuukaudessa per asunto. HS:n mukaan vuokratukien poisto ei ole uusi asia, vaan tonttien vuokrat ovat muuttuneet viime vuodenvaihteesta lähtien.

    Vaihtoehtona HOASilla on joko liikevoitosta tinkiminen tai vuokrien korotus. Esim. vuoden 2013 toimintakertomuksen mukaan HOAS teki liikevoittoa keskimäärin 106 euroa per asunto kuukaudessa ja 1272 euroa asuntoa kohti vuodessa. Liikevoittoa yleishyödyllinen säätiö teki 18,5 prosenttia liikevaihdostaan. Ilman 2,5 miljoonan euron vuokratukea säätiön liikevoittoprosentti olisi ollut samoilla vuokratasoilla 14,5 prosenttia.

  3. Mahtaako edelleen olla tämän kin voittoa tavoittelemattoman yleishyödyllisen yhtiön johdossa niitä kokoomuslaisia !?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat