Kokeile kuukausi maksutta

KL: Kauppaketjut hyrisevät tyytyväisyyttä hallituksen kaavailuihin

Kauppaketjut ovat jo pitkään toivoneet kaavoitusprosessien nopeutumista, kertoo Kauppalehti. Nyt heille vihdoin luvataan niitä uuden hallitusohjelman linjauksissa.

Uuden yhtiön omistukseen siirtyy esimerkiksi kauppakeskus Veturi Kouvolasta.

Hallitus kaavailee suuria muutoksia nykyiseen maankäyttö- ja rakennuslakiin. Uudessa hallitusohjelmassa on kaavoitusta ja sen valitusjärjestelmää koskevia muutosehdotuksia, jotka edellyttävät lakimuutoksia.

Kenttäjohtaja, SOK:n pääjohtajan varamies Arttu Laine, joka vastaa konsernijohtoryhmässä S-ryhmän kaikista ketjuista, pitää hallituksen linjauksia hyvinä.

”Sääntelyä yritetään purkaa – linjaukset ovat oikeansuuntaisia. Yleinen sujuvoitus on tervetullutta. Kaupassa on pitkään jo puhuttu ja odoteltu, että mentäisiin väljempään suuntaan, joka madaltaisi alalle tulemisen kynnystä ja helpottaisi prosessia. Tämä lisäisi kilpailua ja mahdollisuuksia”, Laine hehkuttaa.

Mahdollisesti tulevat muutokset vauhdittavat Laineen mukaan pitkään vireillä olleita hankkeita. Osuuskauppamaailmassa moni hanke on ollut ”odotusputkessa”.

”Kaiken järjen mukaan ne nyt nopeutuvat ja tulevat siihen malliin, että pääsemme rakentamaan. Meillä on paljon perusteltuja hankkeita, jotka ovat menossa jossain vaiheessa kaavaprosessia. Jos prosessi helpottuu, tahti kiihtyy.”

Jos valituksia on tullut, prosessit ovat Laineen mukaan pidentyneet vielä lisää. ”ABC-automaattia tehtiin kerrankin Pohjanmaalla kahdeksan vuotta. Monien hankkeiden tiimoilta on juotu kymmenvuotiskahvejakin, eikä ole vielä päästy rakentamaan.”

”Ajallinen toteutus nopeutuisi”

Ely-keskusten ja ympäristöministeriön valtaa karsitaan kaava-asioissa. Mitä mieltä tästä on Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala?

”Mielestämme kunta- ja maakuntatasolla on parhaat edellytykset arvioida alueellisen kehityksen edellyttämää palvelutarvetta. Olemme jo pitkään olleet sitä mieltä, että kaavoituksen päätöksentekoprosessia tulee yksinkertaistaa”, Rauhala linjaa.

Auttavatko hallituksen uudet kaavailut mahdollisesti investointien laajentamisessa? ”Ei välttämättä laajentamisessa, mutta niiden ajallinen toteutus nopeutuisi.”

Jatkossa myös valitus Korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttää valitusluvan saamista. Lisäksi valituspäätöksen saamiselle tulee sitova määräaika. Rauhalan mukaan markettien ja kauppojen rakentaminen on hidastunut nimenomaan kaavoitusprosessin vuoksi.

”Joitakin ongelmatapauksia on ollut: useimmiten ne ovat liittyneet kaavoitusprosessin hitauteen ja sitä seuranneeseen valitusmenettelyyn”, Rauhala sanoo.

Kesko suunnittelee 130 uutta kauppaa, joista 30 on supermarkettia. Investoinnit on tarkoitus toteuttaa seuraavan 3-5 vuoden aikana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “KL: Kauppaketjut hyrisevät tyytyväisyyttä hallituksen kaavailuihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat