Kokeile kuukausi maksutta

HS: Mökkien kiinteistövero voi nousta lähes 40 prosenttia

Mökkien kiinteistövero voi nousta ensi vuonna yli 40 prosenttia. Valtiovarainministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle lakiluonnoksen, jossa esitellään kiinteistöverolain muutos. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Vapaa-ajan asuntorakennusten veronkorotuksella on tarkoitus kerätä noin 19 miljoonaa euroa vuosina 2016–2017. Yksittäisen mökkiläisen veronkorotus on keskimäärin 37 prosenttia.

Veronkorotus ei kuitenkaan koske kaikkia mökkiläisiä, vaan kunnat tekevät päätöksen itsenäisesti. Ministeriö arvioi Helsingin Sanomien mukaan, että korotusmahdollisuuteen tarttuu jopa 164 kuntaa. Näiden kuntien alueella on noin 300 000 mökkiä.

”Lähtöolettama on se, että ne kunnat, jotka soveltavat nyt korkeinta mahdollista veroprosenttia, nostavat veroprosenttinsa uudelle ylärajalle. Myös ne kunnat, joiden veroprosentti on nyt jonkin verran ylärajan alapuolella, käyttävät uutta liikkumavaraa hyväkseen”, kertoo lainsäädäntöneuvos Jukka Vanhanen valtiovarainministeriöstä.

Nyt kunta on voinut periä vapaa-ajan asunnosta 0,6 prosenttiyksikköä suurempaa kiinteistöveroa kuin vakituisista asuinrakennuksista. Ensi vuodesta lähtien poikkeus nousee yhteen prosenttiyksikköön.

Vapaa-ajan asukkaiden liitto pitää korotussuunnitelmaa pahana ja muistuttaa, että iso osa vapaa-ajan asukkaista on eläkkeellä olevia ihmisiä, jotka eivät ole välttämättä hyvätuloisia.

Kuntaliiton tilaston mukaan vakituisen asunnon keskimääräinen kiinteistöveroprosentti on tänä vuonna 0,46, kun taas vapaa-ajan asunnon veroprosentti on 1,07.

Suomessa on yli puoli miljoonaa loma-asuntoa. Mökkien kiinteistöverokertymä oli viime vuonna noin 85 miljoonaa euroa.

Kuntaliitto uskoo, että kaikki mökkikunnat eivät tartu korotusmahdollisuuteen.

”Osa kunnista haluaa houkutella vapaa-ajan asukkaita, ja ne käyttävät jatkossakin matalampia verotusarvoja. Tässä on kuitenkin osavastaus siihen keskusteluun, jossa osa kunnista on halunnut siirtää verotuloja kesämökkivaltaisille kunnille”, arvioi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “HS: Mökkien kiinteistövero voi nousta lähes 40 prosenttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat