Kokeile kuukausi maksutta

Kansliapäällikkö Pokka listasi Talvivaaraa koskevia ongelmia

Valtion kokonaan omistama Terrafame Oy on tänään 14.8.2015 saanut päätökseen järjestelyt, joilla se ostaa Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan konkurssipesältä. Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka listasi blogissaan joukon ongelmia, joita Terrafame kohtaa.

Uusi kaivosyhtiö on aloittamassa louhinnan ja uusien bioliuotuskasojen rakentamisen. Ensimmäinen uuden yhtiön vaikeus on Pokan mukaan saada bioliuotus toimimaan asianmukaisesti, jotta kaivoksesta heruisi metalleja myytäväksi.

Toinen epävarmuus liittyy nikkelin maailmanmarkkinahintaan. Hinnan pitäisi pysyä kohtuullisissa lukemissa.

”Kolmas haaste, eikä vähäisin, ovat vesiasiat. Kaivoksen vesienhallinta on kaikkea muuta kuin kunnossa. Sateisen kesän jälkeen kaivosalueen altaat ovat täynnä vettä”, Pokka kirjoittaa.

Odotettu purkuputki, puhdistetun veden johtaminen kaivosalueelta Nuasjärveen, ei Pokan mukaan yksinään ratkaise kaivoksen vesitilannetta. Kaivos tarvitsee lisää vesienpuhdistusteknologiaa, jotta se pystyy toimimaan tiukan ympäristöluvan ehtojen mukaisesti kaikissa olosuhteissa. Konkurssipesä selvitytti vaihtoehtoja. Käypiä ratkaisuja on tarjolla, mutta puhdistusteknologiat ovat myös osoittautuneet varsin kalliiksi. Uusi yhtiö joutuu punnitsemaan, mikä menetelmä valitaan.

Neljäs ongelma on Pokan mukaan lukuisat keskeneräiset lupa- ja muut oikeusprosessit, jotka määräävät, millaisilla ehdoilla kaivostoimintaa Talvivaarassa voidaan jatkossa harjoittaa.

Ympäristöhallinnon kannalta tehty kauppa ja Talvivaaran siirtyminen valtionyhtiön omistukseen selkeyttää Pokan mukaan vastuusuhteita.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Kansliapäällikkö Pokka listasi Talvivaaraa koskevia ongelmia”

  1. Ei hätää, poliitikkojen seuraava Mega -hanke vielä pahempine jätteineen on jo tekeillä. Tarpeemme pystyttäisiin ratkaisemaan useammalla tavalla, pienellä kehittelyllä, mutta valitettavasti omien etujen ajaminen supistaa näkökenttää ja sitten toivotaan, että kaikki järjestyy. Ei järjesty. Vastuulliset tulisi laittaa aidosti vastuuseen ja vaihtaa johtajia eikä palkita uusilla viroilla.

  2. mikään ei taida muuttua. entiset elyn virkamiehet valvovat ja mikäpä on valvoessa kun jätteet menevät purkuputkessa nuasjärveen. sitten kun saataisiin vielä elmukelmulla verhoiltu louheallas pitämään vettä.

  3. eräs pokalla unohtui, nimittäittäin omat osaamattomat virkamiehet joilla ei ole mitään vastuuta ongelmista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat