Metallifirmalle sakkoja ulkomaalaislain rikkomisesta

Pohjanmaan käräjäoikeus on 1.10.2015 tuominnut närpiöläisen kuljetustoimintaan liittyvän metallialan tehtaan laatupäällikön 12 päiväsakkoon työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta.

Pohjanmaan käräjäoikeus on 1.10.2015 tuominnut närpiöläisen kuljetustoimintaan liittyvän metallialan tehtaan laatupäällikön 12 päiväsakkoon työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta.

Käsiteltävänä oli työsuojelutarkastuksella ilmi tullut tapaus, jossa työnantajalla oli palveluksessaan EU:n ulkopuolisen maan kansalaisia, joiden työsuhteen keskeisistä ehdoista työnantaja ei ollut ulkomaalaislain velvoitteesta huolimatta toimittanut tietoja työ- ja elinkeinotoimistolle.

Ulkomaalaislain määräysten mukaan velvoitteen tahallinen tai törkeästä huolimattomuudesta tapahtunut laiminlyönti on rangaistava työnantajan ulkomaalaisrikkomuksena.

Työsuojeluviranomaisella on laissa säädetty velvollisuus ilmoittaa poliisille, mikäli työsuojeluviranomaisella on todennäköisiä perusteita epäillä työnantajan ulkomaalaisrikkomuksen tapahtuneen.

Tietojen lähettämättä jättäminen oli asiassa riidatonta. Käräjäoikeus totesi, että työnantajalta vaaditaan erityistä huolellisuutta, kun työntekijä on EU:n ulkopuolisen maan kansalainen.

Käräjäoikeus katsoi teon tapahtuneen törkeästä huolimattomuudesta ja työnantajan ulkomaalaisrikkomuksen näin ollen tulleen näytetyksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että työnantajalla on velvollisuus olla tietoinen ja tarvittaessa ottaa selvää työnantajaa koskevista velvoitteista.

Työsuojelutarkastuksilla käy usein ilmi, että työnantaja ei ole toimittanut EU:n ulkopuolisen maan kansalaisen työsuhteen keskeisiä ehtoja työ- ja elinkeinotoimistolle.

Työsuojelua sekä ulkomaalaisia työntekijöitä koskevien määräysten ja niiden valvonnan tarkoituksena on turvata työehtojen ja muun kohtelun suhteen yhdet, kaikille samanlaiset työmarkkinat.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Metallifirmalle sakkoja ulkomaalaislain rikkomisesta”

  1. Taitaa pakolaisten työllistyminen jäädä haaveeksi….. no, korotetaan kantasuomalaisten verot tappiin…..

Vastaa