Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan yritysten luottamus pitkästä aikaa plussalla

Rakennusyritysten luottamus tulevaisuuteen koheni lokakuussa pitkästä aikaa plussan puolelle. Alkusyksyn laskusta toipuneen indikaattorin uusin lukema on +2 pistettä, kun syyskuussa luku oli -12.

Rakentamisen luottamusindikaattori on pitkästä aikaa plussalla.

Rakentamisen luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -8.

Tilauskannan kuvataan olevan jonkin verran keskimääräistä pienempi ja sen luku oli lokakuussa -9. Henkilöstömäärän ennustetaan kasvavan vähän, kun tilannetta tarkastellaan kausitasoitetuilla luvuilla. Henkilökuntaodotuksen indeksiluku oli 12, kun se vielä syyskuussa oli -10.

Suomen rakentamisen luottamusindikaattori oli syyskuussa lähellä EU-maiden keskitasoa.

Edellisen kerran selvästi plussan puolella indikaattori oli maaliskuussa 2012, jolloin luku oli +2. Tämän vuoden heinäkuussa indikaattorin luku oli 0. Syvimmillään negatiivisen puolella indikaattori on rakennusalalla ollut marraskuussa 2014 ja toukokuussa 2013, jolloin luku oli -34. Tämän vuoden helmikuusta lähtien luottamus on hiljalleen kehittynyt paremmaksi ja luvut ovat nousseet kuukausittain yli 20 pisteen miinukselta kohti nollaa.

Teollisuusyritysten puolella luottamus koheni hieman lokakuussa, koska valmiiden tuotteiden varastot supistuivat. Luottamusindikaattori jäi kuitenkin selvästi miinukselle ja suhdannetilanne on pitkän aikavälin keskiarvoa heikompi. Indikaattorin lokakuun saldoluku on -6, kun syyskuun tarkistettu lukema oli -9. Aikasarjan pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

EK:n julkaisemat luottamusindikaattorit kuvaavat yritysten suhdannetilannetta kyselyhetkellä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan yritysten luottamus pitkästä aikaa plussalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat