Helsinki kuittaa Kalasataman tonteista ja luvista 150 miljoonaa euroa

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta käsittelee torstaina 12. marraskuuta pidettävässä kokouksessaan muun muassa ehdotusta, jonka mukaan kaupunki myy tontteja ja käyttöoikeuksia Kalasatamasta.

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta käsittelee torstaina 12. marraskuuta pidettävässä kokouksessaan muun muassa ehdotusta, jonka mukaan kaupunki myy tontteja ja käyttöoikeuksia Kalasatamasta.

Kaupunki saa nyt tehtävistä kaupoista myyntituloja arviolta 42 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan Kalasataman keskuksen tontit ja rakennusoikeus tuovat kaupungille tuloja noin 150 miljoonaa euroa.

Ehdotuksen mukaan kaupunki myy SRV:n osin omistamalle kauppakeskusyhtiölle liikerakennusoikeutta vastaavat määräosat kahdeksasta tornitalotontista ja neljä liiketonttia Kalasataman Redin kauppakeskuksen toteuttamista varten. Tonttien lisäksi kaupunki myy pysyvän käyttöoikeuden kortteleiden väliin jääville yleisille alueille. Esitys on kaupungin ja SRV:n jo aiemmin tekemien toteutus- ja esisopimusten mukainen.

Esitykseen sisältyy tonttien myynnin lisäksi Redin maanalaisten osien pitkäaikainen vuokraaminen pysäköintitiloja varten. Pysäköintitiloihin tulee yhteensä 2 000 parkkipaikkaa, joista 300 on varattu joukkoliikenteen liityntäpysäköintiin ja loput asiakaspaikoitukseen sekä asukaspysäköintiin.

Huomattavan kauppahinnan vuoksi kaupunki ja SRV ovat sopineet hankkeen toteuttamisesta siten, että SRV ostaa kauppakeskuksen ja tornitalojen tontit vaiheittain.

Sopimukset edistävät Redin rakentamista

Tonttien sekä määräosien kauppa, hallinnanjakosopimukset, käyttöoikeuksien luovutus sekä maanalaisia tiloja koskevat vuokrasopimukset mahdollistavat kauppakeskuksen rakennustöiden aloittamisen. Tällä hetkellä alueella tehdään perustus- ja louhintatöitä.

Redi käsittää kauppakeskuksen, maanalaisen pysäköintilaitoksen ja kuusi asuintornia, hotellitornin sekä toimitilatornin. Vuonna 2017 valmistuva kaupungin terveys- ja hyvinvointikeskus on niin ikään tärkeä osa metroaseman ympärille rakentuvaa Kalasataman keskusta.

Kauppakeskus avataan vuonna 2018. Myös ensimmäisen asuintornin arvioidaan valmistuvan saman vuoden loppuun mennessä. Loput tornit valmistuvat vaiheittain vuoteen 2023 mennessä. Torneihin tulee 20–35 kerrosta, ja korkein niistä on 132 metriä korkea. Yhteensä Rediin tulee noin 1 200 asuntoa. Lisäksi Itäväylä ja metro katetaan viherkannella, jolla sijaitsevat myös asuinrakennusten piha-alueet ja julkinen puisto.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki kuittaa Kalasataman tonteista ja luvista 150 miljoonaa euroa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat