Jättimäinen asuntokauppa – VVO myy yli 8500 sosiaalista vuokra-asuntoa

Kovista vuokrista arvosteltu VVO myy 8 631 pitkien rajoitusten alaista Ara-vuokra-asuntoa.

Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen.

Asunnot myydään tänään 30.11.2015 allekirjoitetulla esisopimuksella Y-Säätiön konserniin kuuluvalle Kiinteistö OY Y-Asunnoille.

Kauppahinta on Asumisen kehittämis- ja rahoituskeskus Aran vahvistama luovutuskorvaus, joka on arviolta noin 75 miljoonaa euroa. Kauppa ei vaikuta asukkaiden asemaan ja kaikki vuokrasopimukset säilyvät entisellään.

VVO-konserni siirtää painopisteen vapaarahoitteiseen vuokra-asuntotoimintaan.

VVO-konserni keskittyy tulevaisuudessa tarjoamaan vuokra-asuntoja Suomessa noin 30 paikkakunnalla aiemman 41 paikkakunnan sijaan.

”VVO-konserni on Suomen suurin markkinaehtoinen vuokranantaja tarjoten omistusasumisen kanssa tasa-arvoista asumista ja uusia asumisen palveluja. Konsernin Lumo-vuokra-asuntoja on tällä hetkellä yhteensä yli 27 000. Seuraavan kolmen vuoden aikana VVO-konsernin tavoite on investoida voimakkaasti Lumo-asuntotarjonnan kasvuun rakennuttamalla uutta tai ostamalla jo olemassa olevaa kiinteistökantaa. Kaupungistumisen ja kasvukeskuksiin suuntaavan muuttoliikkeen myötä VVO-konsernilla on hyvät mahdollisuudet kasvaa Suomen vuokra-asuntomarkkinassa. Tällä hetkellä konsernilla on hankesitoumuksia noin 2 000 vuokra-asunnon eli 300 miljoonan euron edestä”, VVO-yhtymä Oyj:n toimitusjohtaja Jani Nieminen sanoo.

”Asumisen sääntelyn muutosten vuoksi valtion tukeman vuokra-asuntokannan hallinta eriytyy tulevaisuudessa merkittävästi VVO-konsernin pääliiketoiminnasta eli markkinaehtoisen vuokra-asumisen tarjoamisesta. Konserni aikoo panostaa yhä voimakkaammin uusien asumisen Lumo-palvelukonseptien kehitykseen”, Nieminen jatkaa.

”Yrityksen painopiste on koko 2000-luvun ollut markkinaehtoisessa toiminnassa ja kauppa on luonteva jatkumo osakeyhtiön viimeksi kuluneen kahdenkymmenen vuoden kehitykselle. Aiomme rakennuttaa vuoden 2018 loppuun mennessä merkittävän määrän vuokra-asuntoja alueille, joissa työvoiman tarve kasvaa. Haluamme helpottaa työn perässä muuttoa kasvukeskuksiin ja nostaa siten Suomea nousuun. Uudet asumisen palvelut ja vuokra-asumisen joustavuus ovat avainasemassa työvoiman liikkuvuuden helpottamisessa”, VVO-yhtymän hallituksen puheenjohtaja Riku Aalto kertoo.

”Y-Säätiöllä on vahva tausta ja pitkät perinteet tuetun asumisen ja kohtuuhintaisten asuntojen tarjoamisessa. Nyt asuntomäärämme yli kaksinkertaistuessa, voimme tarjota laajemman valikoiman vuokra-asuntoja. Olemassa oleviin vuokrasopimuksiin ei kaupan vuoksi tule muutoksia”, Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen sanoo.

Kauppa toteutetaan tammikuun alussa 2016. Samalla noin 60 työntekijää siirtyvät vanhoina työntekijöinä Y-Säätiön konsernin palvelukseen.

Kovaa kritiikkiä vuokrista

VVO on ollut myrskyn silmässä korkeiden vuokrien takia.

Yle kertoi pari viikkoa sitten, että ay-liike on saanut viiden vuoden aikana lähes 50 miljoonaa euroa VVO:n vuokraosinkoja. Ammattiliitot kuittaavat vuokratuotoista verovapaat osingot. Vuokrien nousua maksetaan suuressa määrin pienituloisille maksetuilla asumistuilla.

Ammattiliitot ja -yhdistykset omistavat yli 60 prosenttia Suomen suurimmasta yksityisestä vuokra-asuntoyhtiöstä VVO:sta. Yhtiön muut suuret omistajat ovat eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma.

VVO on Suomen suurin markkinaehtoinen, yksityinen vuokranantaja. Konserniin kuului ennen kauppaa lähes 41 000 vuokra-asuntoa eri puolilla maata. Markkinaehtoisia asuntoja oli yhteensä lähes 27 000 ja omakustannusperusteisia lähes 14 000.

Tätä artikkelia on kommentoitu 25 kertaa

25 vastausta artikkeliin “Jättimäinen asuntokauppa – VVO myy yli 8500 sosiaalista vuokra-asuntoa”

 1. Y-Säätiö on todella asiallinen vuokranantaja

 2. Se siitä yleishyödyllisyydestä; VVO taustayhteisöineen on onnistunut keräämään 70 -luvulta alkaen ns ”aravarahaa” ja vuokratuloja senverran, että voikin nyt sitten ryhtyä oikein reilusti asuntosijoittajaksi.

  1. Mihin perustuu ammattiliittojen vapautus verojen maksusta? Niiden keräämät jäsenmaksutulot ovat jo verovapaina valtion subventoimia.
   Ammattiliittoja kohdellaan sijoittajana eri tavalla kuin muita. Olisi reilua, että ay-liike maksaisi veroa edes sijoitustoiminnan tuotoista.

   1. Mihin perustuu säätiöiden verovapaat osingot? Eikö olisi reilua, että kaiken maailman RKP-, Keskusta- ja Kokoomus-tukisäätiöiden saamat osinkotulot olisivat myös verotettavaa tuloa. Monet näistä säätiöistä ovat valmiiksi tajuttoman rikkaita.

 3. Vihdoin edes tuon verran järkeä saivat hallitukseen ja johtoportaaseen. Y-Säätiö on aidosti yleishyödyllinen yhteisö ja siis kelpoinen ara-vuokratalojen ostajaksi ja omistajaksi.

  Nyt VVO Oyj voisi mennä pörssiin, niin minäkin pääsisin osalliseksi riistovuokranantajan auvoisesta elämästä 🙂

  1. Kantsii lukea Helsingin Uutisten julkaisema Oksaharjun kirjoitus. Ei VVO ole sen tuottavampi sijoitus kuin Citycon tai muu vastaava.

   1. Oksaharjun juttu on täyttä puppua. Ay-liikekö
    olisi sijoittanut VVOn asuntoihin yli puoli miljardia euroa? Asuntopääoma on syntynyt vuokralaisten vuokrista, joista osa on tullut asumistuen kautta. Oksaharju haluaa olla siis mestari asiassa, josta ei näy tietävän yhtään mitään.

    1. Sharian lakiin petustuvan pankkijärjestelmän eräs tyypillinen piirre on se, että korkoa ei peritä. Laajennetut tulkinnan mukaan asunnot on vuokrattava vuokrata nettokuluja vastaan.

     1. Vaatimus vuokrien määrittelemisestä omakustannusperusteella lähtee kyllä Suomen laeista, jotka kansan valitsemat kansanedustajat ovat suuressa viisaudessaan säätäneet. Ja se onkin edustanut hyvää ja oikeudenmukaista, sosiaalista lainsäädäntöä aina 1990-luvulle saakka, jolloin ahneus täytti ihmismielet. Lähes meidän kaikkien ihmisten mielet.

     2. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrasääntely on Suomessa purettu jo 20 vuotta sitten. Säännösten purkaminen on lisännyt asuntojen tarjontaa ja tuonut uusia toimijoita alalle.

 4. Olisin voinut ostaa pariasuntoa, hinta kun oli 8 691 e/kpl.

  1. Eikös tuosta noin 8000 € / asunto ole velkaa valtiokonttorille raha ei juurikaan ARA kohteiden kaupassa liiku, miksi et olisi ottanut useampaa kämpät olisi toimineet vakuutena.

  2. Sosiaalisia vuokra-asuntoja ei voi myydä kuin yleishyödyllisille yhteisöille. Ostajan kelpoisuutta ja kauppahintaa säätelee laki. ARA:n on hyväksyttävä yleishyödyllinen yhteisö ostajaksi ja samoin kauppahinta, jossa otetaan huomioon maksamattomat arava- tai korkotukilainat, niille valtion takaus ja kaikki jo saadut tuet valtiolta ja kunnilta.

   Sitä paitsi talot ovat pelkkiä kohteita tai kiinteistöosakeyhtiöitä, eli ei niistä voi asunto-osaketta ostaa kun ei ole asunto-osaketta mistä osakkeen ostaisi.

 5. VVo.n vuokrankorotusautomaatti toimi jälleen vaikka myivät asunnot. Törkeää rosvoamista.

 6. Joo, juuri tuli vuokrankorotusilmoitus! Vaan eipä eläke nouse.

 7. Raukkamainen teko VVO:lta myydä koko valtion tukema tuotanto pois. Juuri tuolla tuotannolla VVO on rikastunut ja nyt kukkoilee. Ammattiliittojen pitäisi myydä omistuksensa VVO:sta sen toiminnan moraalittomuuden vuoksi.

 8. Asumistuilla tuo firma on rakennettu nykyiseen kuosiinsa. Nyt kun ara-asuntojen tuottoja suitsitaan niin varmaan vauhditti päätöstä.

  Y-säätiöllä olisi kyllä kovasti tekemistä vuokrien tiputtamisessa törkytasolta kohtuulliseksi.

  1. Alennuksista vasta sotku tulisi. Kelan asumistuki menisi joululahjoihin ja tili olisi tyhjä kun tukia peritään takaisin.

 9. Kaikki vauhkoo, mutta kukaan ei tiedä mitään asiasta…

 10. Eikös uutisessa ole oleellinen. Y-säätiö tuplasi omistamiensa asuntojen määrä ostamalla 8600 asuntoa, hinta alle 10 000 euroa / asunto.

 11. VVO olisi voinut kertoa, että Y-säätiölle siirtyvät myös myytyjen kohteiden lainat, ilmeisesti jokunen sata miljoonaa euroa. Eli asuntojen hinta ei ollut 8 000 euroa/asunto, vaan Y-säätiö joutuu maksamaan myös siirtyvät aravalainat. Tätä on ollut ilmeisen vaikea ymmärtää ilman erillistä selitystä. Tämän päivän Hesarissa ollen Yleisön osaston kirjoitusten mukaan asia ei avautunut edes kauppatieteilijälle.

  1. Eikös.Y-säätiöllä pidä olla 75 miljonaa kassassa tai muulla tavoin jäjestettynä omat varat Aravakohteisiin.

  2. Markku Tahvanainen ympäristöministeriön eläköityneenä virkamiehenä tietää, mutta kansa ei tiedä eikä tunne arava- ja korkotukijärjestelmää. Olen vuosikymmenet ihmetellyt, kenen etu on, ettei järjestelmän olemusta avata ja rahvaalle siitä tiedoteta.

   Epäilen vahvasti, että väärien luulojen ja uskomusten ylläpitäminen vaikenemalla edistää järjestelmän alasajamista. Järjestelmä kun on keskustapuolueelle punainen vaate ja keskusta pyrkii sen tuhoamaan tällä hallituskaudella. Pienituloisille ja vähävaraisille jää luu käteen ja riistovuokrat maksettaviksi.

   Omakustannusperusteisten vuokrien lainmukaisuutta pitäisi ARAn valvoa. Uskottava valvonta ja virheiden ja vääryyksien tutkiminen ja niistä vastuuseen asettaminen olisi kaiken a ja o.

   Kansasta valistuneimmat ihmettelevät: veronmaksajina olemme kustantaneet valvojiksi palkatut uudet ARA:n virkamiehet, mutta meille ei kerrota, onko valvontajärjestelmää edes aloitettu rakentamaan.

   Epäilen vahvasti, että ARAssa tahot, jotka vastustivat valvontaa, estävä valvonnan alullepanon.

   1. Asumisen tukijärjestelmät ovat kieltämättä monimutkaisia ja vaikeasti ymmärrettävissä. Yleinen asumistuki on tästä surullisin esimerkki, jollei sitä ole nyt yksinkertaistettu.Toisaalta se, että myy jotain josta on velkoja, jotka jäävät ostajan maksettavaksi ei ole mitenkään ominaista vain ara-kaupoissa. Kun muistaa, kuinka voimakkaasti Teuvo Ijäs ajoi arava/ara-järjestelmää, niin vaikea on kuvitella että nyt oltaisiin sitä ajamassa alas. EI ara-järjestelmä voinut kovin hyvin edellisen hallituksen aikana.

    1. Erilaiset säätiöt saa uudiskohteiden omarahoitusosuuden RAY:n avustuksina, omaa rahaa pitää yleensä olla 15 %.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat