Kokeile kuukausi maksutta

Perinteisten putkiremonttien hinnat nousseet 14 prosenttia vuodessa pk-seudulla

Perinteisin menetelmin toteutettujen putkiremonttien hinnat ovat nousseet vuodessa yli 14 prosenttia pääkaupunkiseudulla. Sisäpuolisten menetelmien hinnat ovat kuitenkin laskeneet selvästi, ilmenee Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä.

Moni taloyhtiö ei aloita putkiremontin suunnittelua alusta vaan vasta sitten, kun vuotovahinkoja alkaa olla useampia. Kuva: Anne Kurki

Pk-seudulla perinteisin menetelmin ja hybridimenetelmin toteutettujen putkiremonttien mediaanihinnat liikkuvat kuluvana syksynä 800 eurossa huoneistoneliötä kohti. Vuosi sitten vastaava kustannus oli 700 euroa neliöltä. Muualla Suomessa näillä menetelmillä toteutettujen putkiremonttien mediaanihinnat ovat säilyneet samalla 500 euron tasolla neliöltä. Pk-seudun kustannusnousu nostaa myös koko Suomen mediaanikustannuksia. Ne ovat nyt 670 euroa neliöltä, kun ne olivat vuosi sitten 600 euroa neliöltä.

Hybridimenetelmiin sisältyy perinteisen ja sisäpuolisen korjaustavan yhdistelmät.

Sen sijaan sisäpuolisilla menetelmillä tehtyjen putkiremonttien kustannukset ovat laskeneet selvästi koko Suomessa. Pk-seudulla mediaanikustannukset liikkuvat nyt 300 eurossa neliöltä, kun vuosi sitten ne olivat peräti 480 euroa neliöltä. Laskua on kertynyt 37,5 prosenttia. Muualla Suomessa sisäpuolisilla menetelmillä tehtyjen putkiremonttien mediaanikustannukset ovat laskeneet 300 eurosta neliöltä 240 euroon. Koko Suomen osalta kustannukset ovat painuneet 250 eurosta 210 euroon.

Viemärisaneerauksista noin kolmannes tehtiin asentamalla uudet putket vanhojen tilalle ja sama määrä viemäreiden sisäpuolisia kunnostusmenetelmiä käyttämällä. Sisäpuolisista kunnostuksista noin kaksi kolmasosaa tehdään sukittamalla ja pinnoittamalla noin neljännes. Uuteen kohtaan viemäriputket asennettiin 18 prosentissa saneerauskohteita ja samassa määrässä taloyhtiöitä viemärisaneeraus tehtiin yhdistämällä niin sanottuja perinteisiä ja sisäpuolisia menetelmiä.

Valtaosa, noin 80 prosenttia vastaajista, ei ollut havainnut ongelmia sisäpuolisilla kunnostusmenetelmillä toteutetun urakan jälkeen. Vastaajista 13 prosenttia raportoi ongelmista, kuten tukoksista. Ongelmia esiintyi tasaisesti kaikkien sisäpuolisten kunnostustapojen yhteydessä.

Putkiremonttien kokonaiskustannukset vaihtelevat suuresti sen mukaan, mitä kaikkea hankkeen yhteydessä remontoidaan. Kiinteistöliitto huomauttaa myös, että mitä pienempiä huoneistoja sisältäviä taloja remontoidaan, sitä kalliimmiksi remontit tulevat huoneistoneliötä kohden.

Kiinteistöliitto kysyi myös taloyhtiöiden suunnitelmia erilaisten korjaushankkeiden suhteen ensi vuonna. Pääkaupunkiseudulla korjaamisen odotetaan kasvavan, mutta etenkin Pohjois-Suomessa ennustetaan voimakkaasti laskevaa kehitystä. Myös Itä- ja Länsi-Suomessa taloyhtiöt aikovat vähentää korjauksia kuluvaan vuoteen verrattuna.

Kiinteistöliitto toteuttaa korjausrakentamisbarometrin kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Vastaajina ovat asunto-osakeyhtiöiden hallituksen jäsenet ja isännöitsijät. Syys-lokakuussa 2015 tehtyyn kyselyyn vastasi yhteensä 1881 hallituksen jäsentä, 471 isännöitsijää ja 267 muuta taloyhtiövastaajaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Perinteisten putkiremonttien hinnat nousseet 14 prosenttia vuodessa pk-seudulla”

  1. Itse toimin rakennuttajakonsulttina pääkaupunkiseudulla. Olen aina kritisoinut kustannuksen jakoa / maksava m2, koska se ei kerro mitään. Perustelen asian seuraavanlaisesti,meillä on kaksi saman kokoista vanhaa kivilinnaa helsingissä, toisessa on 35 asuntoa ja toisessa on 110 asuntoa. Voin sanoa että 110 kylpyhuoneen remonttia verrattuna 35 kylpyhuoneen remonttiin ovat todellakin eri hintaisia.

  2. vale,emävale,tilasto!! niin sano markku twin englannista jo muinoin, velaton 2000 luvun omakotitalo on pojat kovapeli nyt ja tulevaisuudessa ihan kurko juttu lammikivi ei pala eikä mätäne ….eikä naapurin aivot ohjaa mun kukkaroa . porukka on kusetettu ihan pystyy ja joka ruotoon jo nyt ja tulevaisuus on kuusenalla tätä kyytiä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat