Kokeile kuukausi maksutta

Swecon Moilanen: ”Puurakentaminen kaipaa yksinkertaisia rakentamisen näytteitä”

Puurakentamisen läpimurto tarvisee Swecon teknologiapäällikkö Harri Moilasen mielestä uusia kohteita. ”Olisi päästävä tilanteeseen, että koko ajan olisi käynnissä joku projekti, jossa osaaminen pääsisi kumuloitumaan”.

Swecon teknologiapäällikkö Harri Moilanen on ollut mukana suunnitteluryhmissä, jotka ovat suunnitelleet lähes puolet suomalaisista puukerrostaloista. Moilasen suunnittelupöydällä ovat olleet muun muassa Omenamäen puukerrostalot Helsingin ATT:lle, PuuEra Vierumäki, PuuMera Kivistö, PuuMera Honkasuo ja PuuMera Kuninkaantammi. Puukerrostalokohteiden lisäksi Moilanen on ollut mukana useiden puurakenteisten koulujen suunnittelussa, kuten Mansikkamäen koulun Kouvolassa.

Kokemukseensa perustuen Moilanen näkee, että puukerrostalorakentamista pitäisi tehdä myös pienemmässä mittakaavassa.

”Kolmikerroksiset puukerrostalot olisivat teknisesti toteutettavissa lähes pientaloratkaisujen kaltaisesti. Helppo tuotteistaa vakioksi, ja nopearytmisyys olisi valtti. Eikä korkean rakentamisen ongelmia syntyisi. Samalla syntyisi tarvittavaa prosessiosaamista puukerrostalojen toteuttamisesta.”

Voittajakonsepti vielä Moilasen mielestä puuttuu. ”Mistä se tulee, sitä ei vielä tiedä.”

Moilasen mukaan puurakentamisen rakennesuunnittelun osaamista löytyy Suomesta. ”En pidä lainkaan siitä keskustelusta, että suunnittelu olisi puurakentamisen esteenä. Osaamista löytyy ja siinä kehitytään koko ajan.”

Kehitettävää on vielä koko puurakentamisen kaaressa. ”Se tarkoittaa teollisten tuotteiden määrittelyä ja varmennusta, arkkitehtien ja rakennesuunnittelijoiden tapaa määritellä puurakennus ja tuotantosuunnittelun, tuotannon ja rakentamisen yhteensovittamista kokonaisuudeksi, jolla puurakentamisen sujuvuus saataisiin yleisesti toimimaan”, Moilanen sanoo.

”Puurakentamisessa olisi päästävä tilanteeseen, että koko ajan olisi käynnissä joku projekti, jossa osaaminen pääsisi kumuloitumaan”, Moilanen sanoo.

Lue lisää 27.11. ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Swecon Moilanen: ”Puurakentaminen kaipaa yksinkertaisia rakentamisen näytteitä””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat