Rakentamisen työvoimakustannukset kääntyivät laskuun

Rakentamisen tehdyn työtunnin kustannus painui kuluvan vuoden heinä-syyskuussa 0,5 prosentin laskuun vuotta aiempaan verrattuna. Myös tehdyt tunnit vähenivät. Vielä edellisellä vuosineljänneksellä alan työvoimakustannukset nousivat 1,2 prosenttia. Nämä seikat käyvät ilmi Tilastokeskuksen työvoimakustannusindeksistä.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Ilman kertaluonteisia palkkaeriä, kuten tulospalkkioita, rakentamisen tehdyn työtunnin kustannus säilyi ennallaan vuoden takaiseen verrattuna. Kausitasoitetuilla luvuilla tarkasteltuna rakentamisen työvoimakustannukset laskivat 0,4 prosenttia vuodessa.

Vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä työpäivien määrä oli sama kuin vuotta aiemmin.

Työvoimakustannusindeksi mittaa työvoimakustannusten muutosta tehtyä työtuntia kohti. Tehdyllä työajalla tarkoitetaan sitä työaikaa, jolloin palkansaaja on tehnyt varsinaisia työtehtäviään. Tehty työaika sisältää sunnuntai- ja ylityötunnit muttei palkallisen vapaan tunteja, kuten vuosilomien, arkipyhien tai palkallisen sairauspoissaoloajan tunteja.

Indeksissä ei ole vakioitu työtunteja tai henkilöstön rakennetta. Indeksissä tehdyn työtunnin kustannus lasketaan suoraan jokaisen neljänneksen toimialakohtaisen palkkasumman ja sosiaalivakuutusmaksujen suhteesta tehtyihin työtunteihin. Keskimääräisten työvoimakustannusten muutokseen vaikuttavat säännöllisten ansioiden muutokset, tulospalkkiot ja muut kertaluonteiset palkkaerät, sosiaalivakuutusmaksut ja muutokset tehtyjen työtuntien määrässä ja työvoiman rakenteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen työvoimakustannukset kääntyivät laskuun”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi