Talous Mikko Kortelainen 4 kommenttia

Pakolaisille asuntoja välivuokrauksella, uudistuotanto sivuroolissa

Uuden välivuokrausmallin avulla yksityinen asunnonomistaja voisi vuokrata asuntonsa yleishyödylliselle organisaatiolle, joka jälleenvuokraisi sen asunnottomalle.

Asukkaalle tarjottaisiin samalla tukipalvelua, jolla varmistettaisiin asumisen onnistuminen.

Välivuokrausta harjoittaisi Y-Säätiö, halukkaat kaupungit sekä asumisen tukipalveluja tuottavat organisaatiot. Yleishyödylliset organisaatiot voisivat myös ostaa asuntoja vuokrattavaksi yksityisiltä omistajilta.

Näin ehdottaa epävirallinen työryhmä, joka työsti ratkaisuja vauhdilla kasvavaan vuokra-asuntojen tarpeeseen. Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Peter Fredrikssonin vetämä työryhmä luovutti tänään ehdotuksensa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle.

Työn taustalla on turvapaikanhakijoiden määrän viimeaikainen kasvu ja sen vaikutukset tilanteessa, jossa valtion tukemiin kohtuuhintaisiin vuokra-asuntoihin on jo ennalta pitkät jonot etenkin pääkaupunkiseudulla.

Ehdotuksen mukaan välivuokrauksella voitaisiin saada vuokra-asuntoja nopeasti tarjolle, sillä siinä hyödynnettäisiin olemassa olevaa asuntokantaa. Kaikki osapuolet hyötyisivät: asunnontarvitsija löytäisi kohtuuhintaisen kodin, Y-Säätiö ja kaupungit takaisivat vuokranmaksun vuokranantajalle, ja kunnat saisivat helpotusta asuntopulaan.

Maahantulijat asuisivat tavallisissa asunnoissa eri asuinalueilla ja kiinteänä osana muuta yhteiskuntaa, mikä on keskeistä kotoutumisen onnistumiselle. Välivuokraus voisi käynnistyä jo 1.5.2016 Espoossa.

Uustuotannon toiveet MAL-neuvotteluissa

Työryhmä korostaa myös uustuotannon tarvetta. Uustuotannon määristä ja riittävästä tonttitarjonnasta on tarkoitus sopia maankäytön, liikenteen ja asumisen aiesopimuksissa (MAL-sopimukset), joita koskevat neuvottelut pyritään saamaan päätökseen kevään kuluessa.

Raide-Jokerin rakentamisen rahoituksesta on käytännössä jo yhteisymmärrys valtion, Helsingin ja Espoon kesken. Poikittaisliikennettä parantavan radan arvioidaan lisäävän runsaasti asuntorakentamista.

Eniten uusista valtion tukemista vuokra-asunnoista on pulaa pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa.

Asuntoratkaisujen etsimisessä työryhmä painottaa myös riittävää asumisneuvontaa ja sitä, että asumisesta on saatavilla riittävästi monikielistä tietoa. Jo kuluvana keväänä voitaisiin järjestää neuvontatilaisuuksia suurimmissa vastaanottokeskuksissa. Lisäksi kunnan, TE-toimiston ja maahanmuuttajan yhdessä tekemään kotoutumissuunnitelmaan kirjattaisiin myös henkilön asuntotilanne ja -tarve.

Kaikki samalla viivalla

Nykyisen arvion mukaan noin kolmasosa Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista tulee saamaan oleskeluluvan. Valtaosa heistä hakee todennäköisesti valtion tukemaa vuokra-asuntoa, vaikka on myös niitä, jotka pyrkivät omistusasujaksi.

Valtion tukeman vuokra-asunnon hakijoina oleskeluluvan saaneet ovat samassa asemassa kuin muut kiireesti asuntoa tarvitsevat hakijat. Jokaisen hakijan tilanne arvioidaan yhtenäisillä kriteereillä henkilön taustaan katsomatta.

Työryhmä sai alkunsa valtion ja pääkaupunkiseudun asunto- ja kotoutumisvirkamiesten kokouksessa marraskuun alussa. Rivakasti toimeen tarttuneen työryhmän jäsenet ovat suurimpien kaupunkien ja asumisalan eri yhteisöjen edustajia. Puheenjohtajana toimi erityisasiantuntija Peter Fredriksson ympäristöministeriöstä.

Keskustelu artikkelista: 4 kommenttia

 • Kyllä kiireellä rupeaa mamuille löytymään asuntoja. Koskahan tällaisella aktiviteetilla on tartuttu maassamuuttajien asunto-ongelmiin esim. pääkaupunkiseudulla, eipä ole koskaan tainnut vastaavaa tapahtua. Ja millä konstein vielä ? Rupesiko päättäjillä housut tutisemaan järjettömän maahanmuuttopolitiikan seurauksena ?

  Vastaa
  • Viime vuonna tulleille tarvitaan ilmeisesti 15 000 asuntoa. Se tarkoittaa vuodessa jo yli sadan miljoonan kustannusta, jos laskeepelkästään vuokrakustannuksen. Ja mistä ne asunnot löytyy? Mamujenhan pitää päästä suuriin kaupunkeihin asumaanomiensa viereen. Mieluimmin Pääkaupunkiseudulle.

   Vastaa
 • Kemijärvellä on tyhjiä vuokra-asuntoja ja paljon.Takavuosina kerrostalo purettiin kun ne oli ilman asukkaita.

  Vastaa
 • Ensi syksynä jatkuu varmaan suomalaisten opiskelijoiden hätämajoitus pääkaupunkiseudulla, pakolaisten muuttaessa mukavasti yksityisiltä vuokrattuihin asuntoihin?

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia