Kokeile kuukausi maksutta

Neljälle kärkihankkeelle 20 miljoonaa euroa energiatukea

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 20 miljoonaa euroa energiatukea neljälle hankkeelle.

St1 panostaa vahvasti uusiutuviin energianlähteisiin. Hämeenlinnassa yhtiöllä on bioetanolia biojätteistä tuottava laitos. Kuvituskuva.

Suurimman tuen, 9,6 miljoonaa, sai St 1:n geotermisen energian Deep Heat -demonstraatio. Lisäksi ministeriö tukee neljän muun yrityksen biokaasun liikennekäyttöhanketta, joista kolmea tuettiin kärkihankerahoituksella.

St1:n Deep Heat -hankkeessa on tarkoitus demonstroida ensimmäistä kertaa Suomessa geotermistä energiaa lämmöntuotannossa. Espoon Otaniemeen on tarkoitus porata kaksi noin seitsemän kilometrin syvyistä reikää, joiden välille tehdään vesikierto. Lämpölaitoksen teho olisi 40 MW ja se tuottaisi noin 320 GWh lämpöä. Tämä korvaisi osittain kivihiilen käyttöä Espoon kaukolämpöverkon lämmöntuotannossa.

Biokaasun liikennekäyttöä tukemalla pyritään korvaamaan fossiilisia polttoaineita liikenteessä ja kaupallistamaan uutta teknologiaa. Tukea saivat EcoEnergy SF Oy:n Äänekosken hanke, Riihimäen Biotehdas Oy sekä Gasum Oy.

Perusenergiatukea sai Jyväskylän Mustankorkea Oy:n biokaasun liikennekäyttöön tähtäävä hanke.

Uusi teknologia erilaisissa hankkeissa liittyy erityisesti uudenlaisiin ja entistä hankalampiin raaka-ainejakeisiin. Onnistuessaan biokaasun raaka-ainepotentiaalia liikenteessä voitaisiin laajentaa merkittävästi.

Hallitus on varannut yhteensä 100 miljoonaa euroa hiiletön, puhdas, uusiutuva energia -kärkihankkeeseen vuosille 2016-18. Loput 80 miljoonaa euroa on tarkoitus myöntää vuosina 2017–2018 uuden energiateknologian demonstraatiohankkeille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Neljälle kärkihankkeelle 20 miljoonaa euroa energiatukea”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat