Kokeile kuukausi maksutta

Nyt kelpaa olla rakentaja – suhdanneryhmältä lähes pelkästään valoisia arvioita

Rakennusalan suhdanneryhmä Raksun uusin raportti on rakentajille mieluisaa luettavaa.

Pääkaupunkiseudun asuntoaloitukset kasvoivat viime vuoden tammi-marraskuussa 85 prosenttia.

Raksun ennuste sisältää lähes pelkästään positiivisia arvioita alan suhdannenäkymistä. Rakentamisen käänne parempaan näkyy selvästi ja lähes kaikki alan indikaattorit osoittavat kasvua tai suunta on ainakin ylöspäin. Tosin lähtötasokin on matala.

Raksu ennustaa koko rakentamisen kokonaistuotannon kasvavan noin 3–4 prosenttia vuonna 2016, mikä on selvästi Rakennusteollisuus RT:n uusinta arviota (2,5 %) korkeampi lukema.

Viime kesän jälkeen rakennustuotannon aloitukset ja lupakehitys ovat Raksun mukaan vahvistuneet ja viime kevään ennakkotiedot korjaantuneet paremmiksi.

Viime vuonna aloitettiin selvästi odotuksia enemmän asuntoja. Marraskuun tilastotietojen perusteella aloituksia kertyi arviolta 30 000, mikä ylittää aiemman ennusteen 3 000-4 000 asunnolla.

Vuodesta 2014 aloitukset kasvoivat 15 prosenttia.

Osaltaan asuntoaloitusten kasvupiikkiä selittää elvyttävien Ara-tukien päättyminen vuoden 2015 lopussa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että rakennustuotannon tilastoissa on edelleen jonkin asteista epävarmuutta.

Tälle vuodelle Raksu ennustaa 28 000-29 000 asuntoaloitusta, eli hieman viime vuotta vähemmän. Uudisasuntorakentamisen volyymin eli arvon sen sijaan arvioidaan kasvavan 10-15 prosenttia tänä vuonna.

Toimistorakentaminen hidastui uudelleen

Teollisuusrakentaminen on Raksun mukaan vauhdittumassa, sillä sekä aloitukset että luvat ovat kasvaneet. Keskeisimpänä kasvutekijänä on Äänekosken biotuotetehtaan rakentaminen.

Varastorakentaminen vähenee kuluvaja vuonna, mutta kasvaa ensi vuonna hieman. Liikerakentaminen, kuten kauppakeskusten rakentaminen, on vilkastumassa.

Julkisen palvelurakentamisen määrä kääntyi kasvuun heinäkuussa. Osa vireillä olevista sairaalahankkeista kuitenkin todennäköisesti jäädytetään odottamaan soteratkaisua.

Toimistojen rakentaminen on hidastunut uudelleen ja aloitusten vuositaso on lähes matalimmillaan sitten 2000-luvun.

Maatalouden rakentamisen määrä väheni viime vuonna lähes 30 prosenttia , ja tämäkin vuosi jäänee Raksun mukaan heikoksi.

Korjaaminen kasvaa

Korjausrakentaminen kasvoi viime vuonna arviolta 3 prosenttia. Vuosille 2016 ja 2017 ennustetaan 2 prosentin kasvua. Uudisrakentamisen voimakkaasta kasvusta huolimatta korjausrakentamisen arvo pysyy uudisrakentamista korkeampana.

Myös maa- ja vesirakentamisen indikaattorit ovat kehittyneet myönteisesti. Halpa öljy helpottaa infrayrittäjien taloutta samalla kun hankkeiden määrä, esimerkiksi talonrakentamisen pohjatyöt kasvavat edelleen. Maa- ja vesirakentamisen tuotannon arvioidaan kasvavan tänä vuonna 1-2 prosenttia.

Infrarakentaminen, johon kuuluvat myös talonrakentamisen aluetyöt sekä kaivosten avaukset, lähtee talonrakentamisen kasvun mukana vähitellen nousuun.

Rakennusalan työllisten määrä nousi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 6 000 henkilöllä edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Samaan aikaan myös tehdyt työtunnit nousivat lähes 4 prosenttia. Rakennusalan työllisyysodotus on myönteinen. Kuluvana talvena ja myös koko vuonna työllisten määrän arvioidaan kasvavan edelleen jonkin verran viime vuoteen verrattuna.

Rakentaminen kasvaa myös 2017

Raksun vuotta 2017 koskeva rakentamisen ennustekin on myönteinen, joskin kasvu, 1-3 prosenttia, on hieman kuluvaa vuotta pienempää. Asuntoaloitukset säilynevät suunnilleen kuluvan vuoden tasolla painottuen edelleen pienempiin asuntoihin. Muu uudistalonrakentaminen vähenee tästä vuodesta isojen rakennusinvestointihankkeiden valmistuessa.

Infra-rakentamisen kysyntä säilynee Raksun mukaan vuonna 2017 suunnilleen samanlaisena kuin tänä vuonna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nyt kelpaa olla rakentaja – suhdanneryhmältä lähes pelkästään valoisia arvioita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat