Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisella menee kerrankin muita toimialoja paremmin

Rakentaminen kääntyy tänä vuonna 2,5 prosentin kasvuun neljän laskuvuoden jälkeen, arvioi Rakennusteollisuus RT helmikuisessa suhdanteiden välitarkistuksessaan.

Kasvuarviota on nostettu viime syksystä noin 0,5 prosenttiyksiköllä. Rakentamisen näkymät ovat tällä hetkellä kaikista toimialoista valoisimmat, vaikka rakennusyritysten tilauskannat ovat edelleen alle normaalitason.

”Rakentaminen kehittyy myönteisesti tänä vuonna, sillä uudisrakentamisessakin on viimein odotettavissa kasvua. Rakentaminen toimii nyt poikkeuksellisesti kansantalouden veturina. Alahan on pitkäkestoisten projektien vuoksi jälkisyklinen eli reagoi tyypillisesti muita toimialoja hitaammin talouden muutoksiin”, RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Pakarisen mukaan rakentamisen kasvua selittävät hyvin alhainen lähtötaso, kasvavien kaupunkiseutujen rakennustarpeet ja suuret yksittäiset hankkeet sekä korjausrakentamisen tasainen nousu. Tulevan kehityksen kannalta ratkaisevaa on, miten investoinnit lähtevät liikkeelle kevään aikana. Jos uusia investointipäätöksiä ei synny, rakentamisen kasvu voi typistyä tähän vuoteen.

Talonrakennustöiden aloituksia arvioidaan kertyvän tänä vuonna 32 miljoonaa kuutiometriä, joka on saman verran kuin edellisvuonna. Uudisrakentamisen määrä kääntyy kasvuun, mutta maa- ja vesirakentaminen polkee paikallaan. Liike- ja teollisuusrakentaminen virkoaa usean heikon vuoden päätteeksi. Myös julkinen rakentaminen kasvaa sairaala- ja kouluverkoston uudistamistarpeiden myötä.

Korjaaminen kasvaa tasaisesti

Viime vuonna aloitettiin RT:n arvion mukaan 28 500 asunnon rakentaminen. Vuonna 2016 aloitusmäärien ennakoidaan edelleen nousevan 29 000 asuntoon.

Asuntotuotanto painottuu yhä vahvasti pieniin kerrostaloasuntoihin, jonka seurauksena kappalemääräiset tuotantomäärät kasvavat suhteessa enemmän kuin rakentamisen kuutiomäärät.

Ara-asuntoja aloitettiin viime vuonna peräti 8 600. Tänä vuonna aloitetaan arviolta 8 000 Ara-asuntoa.

Asuntojen uudisrakentamisesta jo puolet kohdistuu Uudellemaalle. VTT:n tammikuussa julkaiseman selvityksen mukaan näin on myös jatkossa. Uudisrakentaminen painottuu väestön keskittymisen myötä kymmenelle suurimmalle kasvavalle kaupunkiseudulle. Kasvukeskusten kehittymisessä ja asuntorakentamisen vauhdittamisessa avainasemassa ovat investoinnit joukkoliikenteeseen.

Korjausrakentaminen jatkaa tasaista kasvuaan heikosta suhdannetilanteesta huolimatta. Vuonna 2015 korjaaminen ylitti jälleen uudisrakentamisen arvon. Korjausrakentamisen kasvun arvioidaan hidastuvan tänä vuonna 2,0 prosenttiin viime vuoden 2,5 prosentista avustusten vaikutusten loputtua.

Rakentamisen työllisten määrä kääntyi viime vuoden lopulla kasvuun. Vuonna 2015 työllisten määrä oli keskimäärin noin 168 500 henkilöä ja tänä vuonna määrän arvioidaan kasvavan 171 000 henkilöön.

”On välttämätöntä, että hallitus vahvistaisi kevään kehysriihessä valtion rahoituksen sekä Helsingin seudun Raide-Jokerille että Tampereen pikaraitiotielle. Lisäksi odotamme mielenkiinnolla valtion ehdotusta infrahankkeiden rahoitusratkaisuiksi. Suomi seilaa tällä hetkellä ilman pitkän aikavälin visiota infran kehittämisen suhteen. Tämä luo elinkeinoelämälle suurta epävarmuutta tulevasta.” RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti painottaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakentamisella menee kerrankin muita toimialoja paremmin”

  1. Kasvua tulee toki kun poljetaan palkkoja ja muita oikeuksia yksikään iso rakennufirma suomessa ei kestäisi puolueetonta tarkastusta siellä olisi toimarit käräjillä hyvin äkkiä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat