Kokeile kuukausi maksutta

Pohjanmaa tavoittelee Pohjoismaiden johtavaa asemaa rakennustuote­teollisuuden keskittymänä

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan ja Keski-Pohjanmaan rakennustuoteteollisuudelle on laadittu vuoteen 2025 ulottuva kehittämisen tiekartta. Tavoitteena on luoda näille alueille Pohjoismaiden johtava rakennustuoteteollisuuden keskittymä.

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan ja Keski-Pohjanmaan rakennustuoteteollisuudelle on laadittu vuoteen 2025 ulottuva kehittämisen tiekartta. Tavoitteena on luoda näille alueille Pohjoismaiden johtava rakennustuoteteollisuuden keskittymä.

”Totesimme tiekarttaprosessin aikana, että Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa ja Keski-Pohjanmaalla on jo tällä hetkellä Suomen mittakaavassa merkittävää rakennustuoteteollisuuden toimintaa. Haluamme nyt koota tämän alan toimijat kehittymään yhdessä entistäkin vahvemmiksi ja tulla tunnetuksi Pohjoismaiden johtavana rakennustuoteteollisuuden keskittymänä”, kehityspäällikkö Eija-Riitta Niinikoski Oulun yliopistosta sanoo.

Tällä hetkellä alueella on vahvoja ja pitkän historian omaavia rakennustuotevalmistajia. Tiekarttaprosessin aikana on noussut esiin, että yritykset tarvitsevat apua julkiselta sektorilta erityisesti ennakointitiedon tuottamisessa, osaamisen lisäämisessä sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Tiekartan laatinut työryhmä määritteli, että tulevaisuuden rakennustuoteteollisuuskeskittymä tunnetaan asiakaslähtöisyydestä, suuresta viennin määrästä, uudistumiskyvystä ja kannattavasta liiketoiminnasta.

”Nämä saattavat vaikuttaa itsestään selviltä tavoitteilta, mutta ilman yhteistyötä, yhteistä kehittämisagendaa ja kehitystyön etenemisestä vastaavaa toimijaa Pohjoismaiden johtavan rakennustuoteteollisuuskeskittymän tavoite ei toteudu. Siksi työryhmä esittää, että tiekartan toimenpiteiden toteuttamiseksi käynnistettäisiin rakennustuoteteollisuuden 10-vuotinen kehittämisohjelma. Ohjelman runko olisi tässä tiekartassa jo pitkälti valmiina”, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän (JEDU) suunnittelija Hannu Simi sanoo.

Rakennustuoteteollisuuden kehittämisen tiekartta 2025 -hanketta varten haastateltiin 50:tä rakennustuoteteollisuuden yritystä. Tiekartta laadittiin haastattelujen, niitä täydentävien työpajojen ja VTT:n suorittaman muutosajurianalyysin perusteella.

Hanketta koordinoi Centria-ammattikorkeakoulu Oy. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä ja Oulun Yliopiston Oulun Eteläisen instituutti osallistuivat hankkeeseen osatoteuttajan roolissa. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy tuotti hankkeelle tausta-aineistoa rakennustuoteteollisuuteen vaikuttavista muutoksen ajureista ja trendeistä sekä suunnitteli ja analysoi yrityshaastattelujen tulokset. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 100 000 euroa, josta Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta tulevan Euroopan unionin aluekehitysrahaston osuus on 70 prosenttia.

Rakennustuoteteollisuuden kehittämisen tiekartta 2025 esiteltiin keskiviikkona 17.2. Ylivieskassa järjestettävässä seminaarissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pohjanmaa tavoittelee Pohjoismaiden johtavaa asemaa rakennustuote­teollisuuden keskittymänä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat