Espoon Aurorasta kaupungin energiatehokkain rakennus

Espoon Lippajärvellä sijainneen puretun Auroran koulun tilalle valmistuu uusi koulurakennus, johon tulee myös päiväkoti ja neuvola.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Auroran koulun, päiväkodin ja neuvolan yhteinen uudisrakennus korvaa vanhat, epäkäytännölliset tilat, jotka olivat sopimattomia peruskorjattaviksi, nykyvaatimukset täyttäviksi, esteettömiksi tiloiksi. Harjannostajaisia vietetään tänään 21.3.2016.

Uudisrakennus on Espoon kaupungin energiatehokkain rakennus

Kolmikerroksinen uudisrakennus on lähes nollaenergia-pilottikohde. Siihen on päästy energiatehokkain arkkitehtonisin ja rakennusteknisin ratkaisuin sekä uusiutuvaa energiaa hyödyntäen.

Talotekniikka pidetään mahdollisimman yksinkertaisena. Passiivitasoinen runko vähentää lämmitystekniikan tarvetta rakennuksessa, joka on suunniteltu tiiviiksi. Lämmitystehon tarve on keskimäärin noin 20 W/m2.

Uusiutuvaa energiaa hyödynnetään katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla, jotka suunnataan etelään noin 45 asteen kulmaan. Rakennuksen energiatehokkuusluokka on A (E-luku on 77 kWh / m²a).

Luonnonvaloa hyödynnetään mahdollisimman paljon ja auringon aiheuttamaa ylilämpenemistä ehkäistään ulkopuolisella suojauksella. Valaistus toteutetaan energiatehokkailla valaisimilla, joita ohjataan tarpeenmukaisesti liiketunnistimilla ja päivänvaloa hyödyntävissä tiloissa myös päivänvalo-ohjauksen avulla.

Ilmanvaihdon kannalta on oleellista, että rakennus on jaettu käyttötarkoituksen ja käyttöaikojen perusteella vyöhykkeisiin, joiden käyttötavat ja -ajat ovat samantyyppisiä. Käyttövyöhykkeillä on omat ilmavaihtokoneensa. Erilaiset tilat saavat näin tarpeenmukaiset ilmamäärät ja käyttöajat.

”Uudet energiatehokkuusmääräykset ovat parhaillaan lausuntokierroksella. Niitä aletaan soveltaa rakennusluvissa, jotka jätetään 1.1.2018 jälkeen. Jos määräykset astuvat voimaan ehdotuksen mukaisina, niin alustavien laskelmien perusteella Auroran uudisrakennus täyttäisi uudet vaatimukset selkeällä marginaalilla”, Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoo.

340 oppilaan koulun ja 126 lapsen päiväkodin sekä neuvolan yhteinen uudisrakennus on rakennettu Auroran koulun tontille, josta on purettu vanhat koulurakennukset, siirtokoulu ja asuinrakennus. Koulun, päiväkodin ja neuvolan toteutus yhtenä kokonaisuutena luo Lippajärvelle yhteisöllisen kyläkeskuksen, jossa lapsi voi kasvaa tutussa ympäristössä vauvasta varhaisteiniksi.

Kuntalaiset voivat käyttää kyläkeskuksen tiloja, esimerkiksi liikuntasalia iltaisin ja viikonloppuisin. Koulun ja päiväkodin yhteisiä tiloja sekä koulun erikoisluokkia ja kirjastoa voidaan käyttää myös kouluajan ulkopuolella.

Rakentaminen alkoi helmikuussa 2015, rakennus valmistuu heinäkuussa 2016 ja otetaan käyttöön elokuussa 2016.

Hankkeen arvo on noin 21 miljoonaa euroa, hankkeen tilavuus 7 300 bm3.

Auroran koulu, päiväkoti ja neuvola:

Rakennuttaja: Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitos
Arkkitehtisuunnittelu/pääsuunnittelija: Auer & Sandås Arkkitehdit / Claudia Auer
Rakennesuunnittelu: A-Insinöörit Oy
LVIA-suunnittelu: Arkins Suunnittelu Oy
Sähkösuunnittelu: Yhtyneet Insinöörit Oy
Energiasuunnittelu: Granlund Oy
Geo-suunnittelu: Ramboll Finalnd Oy
Pääurakoitsija: NCC rakennus Oy

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Espoon Aurorasta kaupungin energiatehokkain rakennus”

  1. Eikö tavoite olisi tehokas ja terveellinen rakennus koko elinkaarellaan,. Tässäkin vaaralliseksi osoittautunutta myyttiä nollaenergiasta pidetään yllä…..onko varma että näin ei tehdä vaikkapa sisäilman laadun kustannuksella ?

    1. Missä päin Suomea on vaaralliseksi osoittautuneita nolla energia taloja ? Suomen nollaenergiatalot ovat sormilla laskettavissa, eikä käytännössä ole mitään vaaraa missään todettu.

  2. Ennen kuin annetaan jollekin rakennukselle titteliä ”kaupungin energiatehokkain rakennus” kannattaa seurata muutama vuosi toteutuvia kulutuslukemia, ja jakaa titteli sitten kulutuslukemien perusteella, mikäli ne sellaisen tittelin antamisen oikeuttavat.

  3. Käsittääkseni TA:n Oravarinteen lämmitysenergian kulutus on puoltapienempi ja kokonaisenergian kulutus huomattavasti pienempi. Ja kohde on Espoossa
    ?

Jätä kommentti