Uuden lastensairaalan ensimmäinen vaihe etenee aikataulussa.

IL: Mies loukkaantui vakavasti Lastensairaalan työmaalla

Lastensairaalan työmaalla töissä ollut keski-ikäinen mies on loukkaantunut vakavasti Helsingissä, kertoo Iltalehti.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Mies oli asentamassa betonielementtejä kuudennessa kerroksessa, kun hän tipahti tuntemattomasta syystä alas yli kolme metriä alemmalle tasanteelle. Mies kuljetettiin hoitoon sairaalaan.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä. Pelastuslaitoksen mukaan miehellä oli asiaankuuluva turvavarustus.

Lastensairaalan rakennuttaja on Uuden Lastensairaalan Tukisäätiö. Hankemuoto on jaettu urakka, ja rakennusurakoitsijana toimi SRV Rakennus Oy. Sairaalan rakentaminen alkoi kesällä 2014, ja arvioitu rakennusaika on 38 kuukautta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 23 kertaa

23 vastausta artikkeliin “IL: Mies loukkaantui vakavasti Lastensairaalan työmaalla”

    1. Ilmeisesti tippui kuorilaatan mukana, valjaat oli kiinnitetty kuorilaatan nostolenkkiin. Ei auttanu valjaat, kun kiinnityspite ”putosi mukana”

  1. Tarkoittaa suojalasit, kypärä, turvakengät, huomioväriset vaatteet.
   ei pitäis huudella, jos ei raksalla käynytkään.
   Ja sattuu niitä tapaturmia, joka tapauksessa, ei siellä joka paikassa voi olla seinään narulla kiinnitettynä.

 1. Mielenkiintoista miksi näille palkituille pääurakoitsijoille jatkuvasti sattuu ja tapahtuu. Ei taida focus olla ihan oikeissa asioissa

  1. Näiden pääurakoitsijoiden tapaturmaluvut ovat sangen alhaiset. Ei heillä ole työntekijöitä. Työntekijät ovat alihankkijoiden ja heidän onnettomuuslukujaan ei oteta mukaan pääurakoitsijan lukuihin.

 2. SRV saa eniten keikkoja. Tehdäänkö työt nyt liian pienillä resursseilla ja kovassa kiireessä ??

 3. Eräällä työmaalla tuli muikkari kun ei käytetty valjaita. Kun kysyttiin että mihin valjas/turvaköysi kiinnitetään niin vastaus oli ”valjaita on käytettävä !”

  Eli pääurakoitsijan ja suunnittelijoiden vastuulla olevat asiat siirretään ämpärifirmalle jonka hinnat on viilattu viimeiseen asti.

  1. Saksassa rakennusmiehenä töissä olleena kerron, että ainut mihin siellä pystyi mestareiden mielestä turvavaljaat kiinnittämään oli pilven reuna. Hetken mietittyä lähdin takaisin suomeen. Nykyään kasvatan maailman parhaita kukkia. Kiitos suomen verojen. #dutch Airlines KLM.

 4. Turvallisuusasiat hoidetaan näennäisen hienosti SRV:llä, tosin se ei auta. Se että kiristetään TR-mittajat mittaamaan hyviä tuloksia irtisanomisen uhalla ei auta. Toki johdon bonuksia se nostaa, ihmishenki ja terveys ei tässä yhtälössä johtoa paina.

 5. Ehkäpä pitäis tunnistaa todelliset vaaranpaikat työmaalla leukahihnan ja suojalasien sijaan.

  1. Niihin todellisiin vaaratekijöihin puuttuminen maksaa tilaajalle ja päätoteuttajalle. Siksi niihin puututaan vain näennäisesti. Esim. ei tehdä kaiteita, sanotaan työntekijöille, pitäkää valjaita. Kun kysyy mihin nämä kiinnitetään, pyöritellään päätä. Valjaat on kuitenkin oltava, koska kun putoat, lehtiin voidaan kirjoitella että oli asianmukaiset turvavarusteet käytössä. Kenen syyksi sitten putoaminen laitetaan, no tietenkin pudonneen työntekijän, miksi ei kiinnittänyt valjaita?

   Jos työmaan turvallisuusorganisaatio yrittää vaikuttaa, niin kiristetään varoituksin ja irtisnomisen uhalla olemaan puuttumatta. SRV:lle turvallisuusorganisaatio on vain välttämätön paha, joka on nujerrettava vääristelemään turvallisuustuloksia ilman että heille annetaan todellisia mahdollisuuksia puuttua ongelmiin. Näin toimii ainakin SRV.

 6. Jos tilanne on, kuten edellisissä kommenteissa kerrotaan, niin miten tilanne voidaan oikaista?
  Tilaajana en välttämättä saa näitä asioita korviini, enkä missään tapauksessa hyväksy tuollaista menettelyä. Kuitenkin maksan myös työturvallisuuden huomioonottamisesta ja toteuttamiskelpoisista suunnitelmista niin suunnittelijalle kuin rakentajallekin.

  Mutta tyhjästä ei kannattaisi maksaa. Nyt keinoja pöytään, miten korjataan tilanne!

  Olenko sitten jotenkin outo otus, kun en halua, että kukaan minun mestoillani delaa? Ihan sama, jonkun on sellainen oltava.

  1. Jos tilaaja aidosti haluaa vaikuttaa ja valvoa työturvallisuutta on siihen keinona palkata pätevä ja asiansa osaava turvallisuuskoordinaattori. Tämän henkilön tulisi olla sitoutumaton päätoteuttajan turvallisuusorganisaatioon ja pystyä ohjaaman sitä jos siihen on tarvetta. SRV on tämänkin onnistunut kiertämään palkkaamalla useisiin projekteihin TILAAJAN turvalllisuuskoordinaattoriksi oman miehen, eli SRV:n turvallisuuspäällikön. Tämän lisäksi muukin turvallisuusorganisatio on SRVn johdon kuristusotteessa, kuten työsujeluvaltuutettu ja työsuojelupäällikkö.. Ja kun tuntee miten tämä yritys jyrää, niin tuossa välikädessä ei ihan herkkua ole olla.. kokemusta on.

   1. Se on juuri näin. Ja ulkopuolisena turvallisuuskoordinaattorina sitten saa suurinpiirtein tappouhkauksia, ja työmaalle tullessa yritetään kaikki mahdolliset epäasiallisesti varustautuneet kaverit siivota näkyvistä, ja estää milloin mitenkin koordinaattoria tekemästä työtään. Tilaajan kanssa yhteistyössä laadituista turvallisuusasiakirjoista soitetaan perään että mitä nyt tämmöisiä tänne kirjoitit! – taitaa tuo laki edellyttää- perusteella, ja siksi, ettei kukaan kuole.

 7. Putoamissuojaimen kiinnityskohta kestettävä myös nykäisyvoima ja työnjohdon vastuulla.
  Asennettavaa kappaleeseen ei voi kiinnittää ,koska voi irrota tai rikkoontua.

 8. Tilaaja voi vaikuttaa asiaan parhaiten nimenomaan palkkaamalla riippumattoman turvallisuuskoordinaattorin, joka ei ole millään lailla kaupallisesti sidoksissa päätoteuttajaan. Tämän määrää jo lakikin, mutta hämmästyttävän kevyesti tilaajaorganisaatiot hoitavat tätä tehtäväänsä. Kiireellä joku turvallisuusasiakirja kasaan, ja työmaakokouksissa kerran kuussa minutti turvallisuusasiaa tyyliin: ”ei tapaturmia eikä läheltä-piti-tilanteita kokousvälillä”.

  Turvallisuuslukuja vääristellään alalla yleisesti, ja sen saa selville jos oikeasti haluaa. Nyt tilanne on karannut vähän samanlaiseksi kuin monilla muillakin aloilla (viime aikojen paljastuneet tulos/tilastovääristelyt)

 9. Viikottaisen turvallisuusmittauksen pitäisi olla työkalu jolla puutteet havaitaan ja joka ohjaa puuttumaan niihin. Nyt se on vain työkalu tilastojen kaunistelemiseen ja bonusten keräämiseen.

  Kyseessä on kuitenkin rakennustyöntekijöiden turvallisuus ja terveys. Yrityksien korupuheissa kyllä työturvallisuus nostetaan korkealle, mutta todellisuus on jotain aivan muuta; härskeimmillään SRV:n tasoa.

  Pitäisi keksiä uusi tapa suorittaa mittaukset, esim. vaikuttavuusmittauksiksi, eli esim. kuinka monta prosenttia havaituista puutteista on korjaantunut edelliseen viikkoon nähden. Tämän kuitenkin pitäisi olla mittauksen päätarkoitus. Tuloksilla kilpailu pitäisi lopettaa, ainakin yrityksien itsensä tekemien mittausten osalta. Kilpailu asettaa turvallisuustyön oikealle suorittamiselle ja tätä työtä tekeville henkilöille väärät lähtökohdat.

  Kun rakennusliike alkaa painostaa työsuojelupäällikköä vääristelemään mittaistuloksia irtisanomisen uhalla.. ja lopuksi irtisanoo hänet, on menty kyllä aika pahasti metsään. Näin SRV:llä.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi