Kokeile kuukausi maksutta

Onnistunut esimerkki – Ramirentissä sovitaan työajoista paikallisesti

Ramirentissä tehdään kesällä enemmän töitä ja huilitaan talvella, koska konevuokraus on Suomessa pitkälti kesäbisnestä.

Ramirentissä tehdään kesällä enemmän töitä ja huilitaan talvella, koska konevuokraus on Suomessa pitkälti kesäbisnestä.

Vuokraustoiminnan sesongin huippu osuu kesälomakauteen, mutta varsinkin kesä-heinäkuussa on totuttu olemaan lomalla. Talvella, kun hommia on vähemmän, on työntekijöitä jouduttu nykyisessä taloustilanteessa lomauttamaan. Tällainen toimintamalli ei palvellut ketään, todetaan Ramirentin toimitusjohtaja Anna Hyvösen ja pääluottamusmies Tapio Mehtovuoren nimissä julkistetussa tiedotteessa.

Tilanteeseen haluttiin löytää kestävä ratkaisu työnantajan ja työntekijöiden yhteistyöllä.

”Suunnittelimme luottamusmiesten kanssa joustavamman työajan tasoittumisjärjestelmän. Tasoitusjaksoksi sovittiin 52 viikkoa. Pääluottamusmies oli aktiivisesti mukana neuvotteluissa, ja palvelualojen ammattiliitto PAM halusi lähteä kokeiluun mukaan”, yhtiöstä todetaan.

Viime toukokuusta lähtien yhtiössä on tehty sesonkina tarpeen mukaan 1,5 tuntia normaalia pidempää työpäivää. Talvella saa vastaavasti enemmän vapaata lyhyemmän työpäivän tai -viikon muodossa.

Työntekijä saa myös ylimääräistä vapaata, mikäli hän siirtää osan kesälomastaan kesälomakauden ulkopuolelle.

Kaupan työehtosopimuksen 26 viikon tasoittumisjakso on yhtiön mukaan auttamatta liian lyhyt konevuokrauksen kausiluonteiselle työlle. Vuoden tasoitusjakson tavoite on saada paras ammattitaito käyttöön silloin, kun sille on tarvetta.

Järjestelyn taustalla on myös tarve parantaa kustannuskilpailukykyä vaikeassa markkinassa. Ratkaisu toi vaihtoehdon irtisanomisille ja lomautuksille. ”Pystyimme säästämään lähes 20 henkilötyövuotta”, yhtiöstä kerrotaan.

Työntekijän kannalta toimintatapa on tiedotteen mukaan otettu alkukankeuksien jälkeen hyvin vastaan. Nyt voidaan pitää enemmän vapaata hiljaisena aikana ja tehdä sesonkiaikaan tunteja takaisin. Tasausjärjestelmä on hyvä myös silloin, kun tulee äkillisiä menoja: ei tarvitse ottaa palkatonta lomaa vaan voi sopia esimiehen kanssa, milloin tunnit tekee takaisin.

”Työajantasausjärjestelmä on toiminut yrityksessämme puolin ja toisin joustavasti”, tiedotteessa todetaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Onnistunut esimerkki – Ramirentissä sovitaan työajoista paikallisesti”

  1. Mitenkäs on ylityökorvaukset hoidettu vai ilmaistyötäkö tehdään. TES.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat