Työelämä Auri Häkkinen 7 kommenttia

Rakennusliitto sanoutuu irti yhteiskuntasopimuksesta – RT pitää valitettavana

Rakennusliiton hallituksen perjantaina 4.3.2016 tekemistä ympäripyöreistä linjauksista jäy selvästi ilmi, että yhteiskuntasopimuksen neuvottelutulos nykymuodossaan ei sille käy.

Rakennusliiton hallitus päätti kokouksessa, että liitto neuvottelee uudet työehtosopimukset ensi talvena ennen nykyisen sopimuskauden umpeutumista.

”Näin ollen alalla ei ole tänä keväänä tarpeen käynnistää neuvotteluja työehtosopimusten muuttamiseksi. Rakennusliiton hallitus totesi niin ikään, että yhteiskuntasopimuksessa määritelty kilpailukykypaketti on jo käytössä rakennusalalla”, liiton tiedote toteaa.

Liitto sanoutuu selkeästi irti yhteiskuntasopimukseen neuvotellusta työajan pidennyksestä: ”Rakennusliiton kaikilla sopimusaloilla tehdään pisintä työaikalain sallimaa 8 tunnin työpäivää ja lomat ovat vuosilomalain mukaisia. Päivittäistä työaikaa ei siis voi enää pidentää tai lomia lyhentää. Suuressa osassa yrityksiä on lisäksi paikallisesti sovittu, että niin sanottuja pekkaspäiviä ei pidetä. Mitään laillista keinoa lisätä työaikaa ei näissä yrityksissä olisi edes olemassa. Toisin on monella kuukausipalkka-alalla, joilla päivittäinen työaika on 7 tuntia 15 minuuttia ja lomat vuosilomalaissa säädettyjä pidempiä.”

Rakennusliiton mukaan sen solmimissa työehtosopimuksissa on paljon määräyksiä paikallisesta sopimisesta ja tämä mahdollisuus on jo järjestäytymättömien työnantajien käytössä. Liiton mukan vaatimuksia työehtosopimuksen lisäjoustoista ei ole viime vuosina esiintynyt.

”Rakennusalan yritysten työvoiman käyttö on myös ainutlaatuisen joustavaa. Tilauskannan vaihtelun aiheuttamat lomautukset ja irtisanomiset saadaan pääosin panna täytäntöön ilman yhteistoimintalain edellyttämiä neuvotteluja”, liitto muistuttaa.

Rakennusliiton mukaan yhteiskuntasopimuksen selviytymislauseke, joka oikeuttaisi palkkojen alentamisen vaihtoehtona irtisanomiselle tai lomautukselle, ei sovellu mitenkään rakennusalalle.

”Suomessa työskentelee vuosittain kymmeniä tuhansia ulkomaisia rakentajia ulkomaisten yritysten palveluksessa. Työehtosopimuksen mahdollisuus alittaa vähimmäispalkat tulisi välittömästi ulkomaisten yritysten käyttöön ja lakeja sekä sopimuksia noudattavien yritysten kilpailuasema muuttuisi entistä vaikeammaksi”, liitto perustelee.

Rakennusliiton kaikki työehtosopimukset ovat voimassa helmikuun 2017 loppuun.

”Liitto käy aikanaan työehtosopimusneuvottelut omista lähtökohdistaan huomioiden työmarkkinoiden yleisen palkkalinjan”, liiton tiedote korostaa.

Rakennusteollisuus pitää valitettavana

Rakennusteollisuus RT pitää valitettavana, että Rakennusliitto ilmoitti jäävänsä yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle.

”Rakennusalan jättäytymistä jälleen kerran taloustalkoiden ulkopuolelle ei voida mitenkään järkisyillä perustella. Ei myöskään ole reilua, että merkittävä sopimusala toteaa tässä taloudellisessa tilanteessa käyvänsä työehtosopimusneuvottelut pelkästään omista lähtökohdistaan”, toteaa Rakennusteollisuus RT ry:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari. 

Keskustelu artikkelista: 7 kommenttia

 • Fiksu päätös olla menemättä mukaan moiseen huuhaa- sopimuksen.Tuo sopimus ei tuo tähän maahan yhtään työpaikkaa vaan supistaa ostovoimaa ja huonontaa työssäjaksamista, kun älä vaatii paljon fyysistä kuormitusta.Toisaalta pakkolait tulevat jokatapauksessa ja kyllä hyvästä työstä pitää ammattimiehenkin paikkansa saada.

  Vastaa
 • Voihan sitä miettiä osallistumista taloustalkoisiin, jos maassa toimivat ulkomaiset kilpailijat saisivat samat yhteiskunnalliset rasitteet niskaansa kuin kotimaisetkin toimijat. Kääntäenkin voidaan mennä, kevennetään kotimaisten toimijoiden vero-, vakuutus-, sosiaali- ja muut työnantajamaksut ym. kulut vastaamaan kilpailijamaiden tasoa.

  Se että pelataan eri säännöillä, vastaa kyllä Suomen päättäjien tukemaa ajatusta siitä että muut ensin, omat vasta sitten.

  Edelliseen kommenttiin huomio työssäjaksamisesta, yhteiskunta/suomalainen yritys maksaa suomalaisen työssä itsensä loukanneen työmiehen sairaseläkkeen hamaan tappiin asti, mutta miten on jos puolalainen vaikka katkaisee jalkansa? Aamulla on uusi mies tilalla ja asiasta ei sen kummemmin välitetä. On siinäkin tietty kilpailukykyero.

  Ei ole nyt hyviä suuntia näkyvissä, jos päättäjillä on pää näin syvällä p********. Pidettäisiin kerrankin omien puolia.

  Vastaa
 • Voi kun nuo ammattiliitot jo kiellettäisiin. Lisäävät vain epätasaarvoa ja kateutta

  Vastaa
  • Pakko kommentoida tätä, kun on niin mehevä Trolliprovokaatio. 🙂
   Niinpä. Kaikki olisivat tasaisen surkeita ja köyhiä, paitsi Paroni, joka olisi Herttua!

   Vastaa
 • Rakennusala jos joku on hyötynyt siitä poskettomasta velkaantumisesta mitä Suomi on viimevuosina harrastanut joten ei siis ihme että Rakennusliittoa ei paljoa sopimukset kiinnosta. Suomessa velkaantumisella on ylläpidetty korkeaa palkkatasoa joka on myös ruokkinut rakentamista samalla kun vientiyritykset ovat pakanneet kamansa ja lähteneet Suomesta. Suomen vienti on romahtanut n. 10 miljardia vuodesta 2007 alkaen. Nyt kun velkaa ei enää haluta lisää ja vientiteollisuus on tapettu alkaakin hyvin mielenkiintoinen ajanjakso. Mistä löydetään se seuraava kepulikonsti ylläpitää sisäistä kysyntää koska ilman lisävelkaa, romahdus tulee olemaan todella julma.

  Yhteiskuntasopimus voisi olla pieni parannus hinnoitteluun mutta suurin ongelma kaikista on se että Suomeen investointi on iso riski. Esim. AKT on lakkoherkkyydellään aiheuttanut sen ettei tänne voi rakentaa esim. pohjoismaita ruokkivaa logistiikkakeskusta. Aina pitää miettiä varajärjestelyjä AKTn varalle.
  Myös Suomalainen demokratia on vitsi. Täällä kansan valitsemaa hallitusta komentelee liittojuntta jonka hallitus koostuu S-Marketin kassahenkilökunnasta.

  Jokaisen Suomalaisen tulisi ymmärtää se että globaali markkinatalous ei tavoittele mitään muuta kun voittoa. Osingot menevät omistajille ja niihin osinkoihin on kaikilla mahdollisuus hankkimalla osakkeita. Markkinatalous työllistää satoja miljoonia ihmisiä maailmassa taaten heille toimeentulon. Matkkinatalous myös kohtelee kaikkia maita tasavertaisesti siinä mihin se työpaikkoja luo. Ruotsissa palkkataso on sama tai parempi kun Suomessa mutta silti se on paljon halutumpi investointikohde koska siellä ei tarvitse pelätä lakkoja. Siellä myös kansa ymmärtää paremmin sen että ne yritysten luomat työpaikat eivät ole mikään itsestäänselvyys.

  Suomessa ollaan nyt siinä pisteessä missä ratkaistaan kansakunnan tulevaisuus. Pienellä kustannuskorjauksella, positiivisella asenteella ja ennenkaikkea vakaan työmarkkinapohjan luomisella saadaan kelkka käännettyä.

  Jos yhteiskuntasopimus kaatuu ja ensi syksystä tulee työmarkkinahelvetti, saattaa myös hallitus kaatua. Hallituksen kaatuessa käytännössä pysähtyy kaikki, velkaantuminen kiihtyy ja luottoluokittajat hermostuvat. Uuden hallituksen ensimmäisenä työpäivänä suomen valtionvelka rikkoo 200miljoonan rajan ja käytännössä laivalippu Ruotsiin on ainoa asia millä on arvoa Suomessa… Piste.

  Vastaa
  • Eikö velkaantuminen johdu suurista menoista suhteessa tuloihin? Hyvinvointiyhteiskunta, ja siellä eläminen, maksaa paljon enemmän kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Täällä jokainen rajan sisäpuolelle astuva on automaattisesti sosiaaliturvan piirissä ja porukka ajattelee että yhteiskunnan kuuluu elättää kaikki. Työtä tekeviä rangaistaan.

   Jos rakennusalalla poljetaan palkkoja, Suomeen veronsa maksava duunari ei tule toimeen. Rakennustyöläiset tekevät ruumillista työtä ja matkatyöt ovat suurelle osalle ikävä tosiasia jos ei satu asumaan Helsingissä. Pitää siitä vähän enemmän jäädä käteen kuin sosiaalituista?

   Ei tässä ole kyse työntekijän ahneudesta, täällä pakkasessa jos haluat asua jotenkin kelvollisessa asunnossa ja elättää pari mukulaa, on pakko saada jonkinlainen korvaus työstä. Yhteiskunnan asettamat maksut kun kasvavat vuosi vuodelta.

   Rakennusliitto ei ole vastuussa AKT:n tekemisistä. Enkä ihmettele vaikka lakkoilisivat jos kuljetusalalle aiotaan päästää ulkomaiset toimijat aivan erilaisin ehdoin kuin millä suomalaiset joutuvat taistelemaan.

   Lakkoilu ei ole tätä maata kaatanut, kyllä se on aivan toiset syyt. Rahan ei anneta pyöriä valtion kassaan, vaan kaikki hukataan ulkomaille. Byrokratia tappaa yrittämisen. Verotus, mitä ei pysty helposti ennakoimaan, tappaa yrittämisen. Ulkomaisten toimijoiden suosiminen tappaa yrittämisen. Ihmisten kateus tappaa yrittämisen.

   Tässä on normaali palkansaaja taas ihmeissään, miten voi olla syypää koko Suomen huonoon jamaan.

   Vastaa
   • Paljon todellakin hassataan rahaa turhaan mutta tämä pakolaiskriisi oi todellakaan ole niin iso rahareikä mitä kuvitellaan. Kaikki raha mitä heille täällä maksetaan palautuu takaisin tähän järjestelmään. Ulkomaille lähetetty raha jää sinne.

    Mitään ongelmaa ei tällä hetkellä olisi jos palkat, yleinen hintataso ja palvelut sopeutettaisiin tähän meidän omaan markkinaan ja elettäisiin sen mukaisesti. Nyt kuitenkin yhteiskuntamme elää siinä samassa hyvinvoinnin kuplassa missä 2006 elettiin. Tuo hyvinvointi rakennettiin vientiteollisuuden varaan ja jos vienti on romahtanut viidenneksen niin ei tarvita Einsteiniä ratkaisemaan ongelmaa…

    Valitettavasti ihmiset eivät tosissaan ymmärrä mitä tapahtuu silloin kun tämä meidän järjestelmä romahtaa. Jos velkahanat sulkeutuvat ollaan samassa tilassa kun Kreikassa. Siinä kohtaa kun hallitus joutuu pohtimaan että kenellä maksetaan palkat, poliiseille, sote työntekijöille vaiko puolustusvoimille. Silloin on enää myöhäistä tehdä käännettä. Sen tekevät muut kun kansan valitsemat päättäjät. Silloin luonnollisesti kaikki investoinnit ovat jo jäissä ja 90% rakentajista työttömänä. Työttömänä maassa millä ei ole enää varaa maksaa penniäkään työttömyystukea.

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia