Kokeile kuukausi maksutta

Espoo sai uuden maauimalan – kävijöitä odotetaan paljon

Espoon Leppävaaran uimahalliin rakennettiin peruskorjauksen ja laajennuksen yhteydessä kokonaan uusi maauimala, joka otettiin käyttöön 16.5.2016.

Urheilupuiston alueella sijaitsee esimerkiksi peruskorjattu Leppävaaran uimahalli ja maauimala.

Uimahalli on muutoin avattu yleisölle vuoden 2016 alussa sen oltua kiinni lähes kolme vuotta korjaus- ja laajennusprojektin vuoksi.

Pöyry vastasi uimahallin ja maauimalan pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta.

Maauimalaa on kaivattu Espooseen jo vuosia. Kun muut Espoon uimahallit sulkevat ovensa kesäksi, Leppävaaran maauimala ja hallin hyppyallas pysyvät asiakkaiden käytössä läpi kesän.

”Halli on otettu hyvin vastaan, alkuvuonna on ollut kävijöitä noin 40 000 kuukausittain. Kesäkaudella kävijämäärä voi olla 250 000–300 000”, arvelee hallipäällikkö Arto Järvinen Espoon kaupungilta Pöyrylle.

Ennen remonttia ja laajennusta hallissa kävi noin 150 000 uimaria vuodessa.

Maauimalan pääosassa on 50-metrinen, 10-ratainen allas, jonka vesi pidetään +27 asteessa. Ulkoalueelta löytyy paljon muutakin: aurinkoterassi lepotuoleineen, laakea monitoimiallas, kahluuallas, 3-ratainen vesiliukumäki, ulkosuihkuja, kahvilan terassi, kaksi rantalentopallokenttää, katukoripallokenttä sekä leikkialue.

Allasalue on päällystetty komposiittilaudoilla ja betonilaatoituksella.

”Tontin muoto ja maaperän savisuus toivat omat haasteensa hankkeeseen”, kertoo arkkitehti Eero Mustonen, joka oli hankkeen pääsuunnittelija Pöyryllä.

”Tässä oli melkein liian paljon toiminnallisuustoiveita rakennusoikeuteen ja tontin kokoon nähden, mutta kaikki hankesuunnitelman mukaiset vesialueet saatiin toteutettua ulkoalueelle.”

Turvallisuusvaatimukset ovat myös olleet tiukat esimerkiksi maauimalan pukuhuoneissa. Maan alle sijoittuvista pukuhuoneista on päästävä hätätilanteessa nopeasti ulos.

Rinnetontti ja tilan vähyys eivät helpottaneet myöskään esteettömyyden toteuttamista. Allasalueelta aurinkoterassille kulkeva serpentiiniväylä on toteutettu niin loivana kuin mahdollista liukumäkien ja hyppyaltaan välissä.

”Käsivoimia sen ylös rullaaminen kuitenkin vaatii”, pahoittelee Mustonen. Pukuhuoneista allasalueelle on esteetön pääsy, eikä allasalueella ole rappusia.

Ulkoalueen suunnittelussa on pyritty mahdollisimman helppoon huoltamiseen. Kaikki altaat niin sisällä kuin ulkona ovat kaakelin sijaan haponkestävää terästä. Teräs on kaakeleita kestävämpää, ja altaan voi esimerkiksi tyhjentää huomattavasti nopeammin kuin kaakelialtaan, koska teräs kestää suurempaa painetta.

Aurinkoterassin nurmikko on tekonurmea. Alueelle ei ole istutettu lehtipuita, joten altaaseen ei päädy helposti lehtiä. Sen sijaan alueella on muun muassa havuistutuksia. Ympäri aluetta on jalkojenhuuhtelualtaita, joita käyttämällä tilat ja alueet pysyvät puhtaampina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoo sai uuden maauimalan – kävijöitä odotetaan paljon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat