Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuslupien kuutiomäärä väheni alkuvuonna

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2016 tammi-maaliskuussa 7,5 miljoonalle kuutiometrille, joka on 3,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantoa koskevista tilastoista.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

Lupien kokonaismäärän laskuun vaikutti teollisuus- ja varastorakennuksille sekä liike- ja toimistorakennuksille myönnetty kuutiomäärä.

Sen sijaan asuinrakentamiseen rakennuslupia myönnettiin edelleen enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakennushankkeille myönnettiin ensimmäisellä neljänneksellä rakennuslupia 2,4 miljoonalle kuutiometrille, joka on 12,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kasvu kertyi rivi- ja ketjutaloille sekä kerrostaloille myönnetyistä rakennusluvista. Erillisille pientaloille rakennuslupia myönnettiin 2,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tammi-maaliskuussa asuntorakentamiseen myönnettiin runsaat 8100 rakennuslupaa. Asunnoille myönnetty lupamäärä kasvoi 24,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 11,2 prosenttia vuoden takaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 13,6 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 9,2 prosenttia. Rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 16,5 prosenttia ja asuinrakennushankkeita 23,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Loppuvuoden 2015 aikana asuinrakentamiseen, erityisesti kerrostaloille, myönnetty rakennuslupien suuri kuutiomäärä vaikuttaa nyt sekä rakennushankkeiden aloituksiin että uudisrakentamisen volyymi-indeksiin.

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston tiedot perustuvat Väestörekisterikeskuksen rakennuslupa-aineistoon. Rekisteriaineisto täydentyy sitä mukaa kun rakennusvalvontaviranomaiset toimittavat tietoja Väestötietojärjestelmään ja tilaston nyt julkaistut tiedot voivat tarkentua. Väestötietojärjestelmän uudistuksista johtuen vuodentakainen kertymätieto ei vastaa täysin tämänhetkistä aineiston kertymää ja aiheuttaa harhaa muutosprosenttilaskentaan. Uusimpien kuukausien osalta aineisto on vielä alipeittoinen ja täydentyy tulevien kuukausien aikana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuslupien kuutiomäärä väheni alkuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat