Rakentaminen kasvaa 5–6 prosenttia tänä vuonna

Rakentaminen kasvaa peräti 5–6 prosenttia vuonna 2016, arvioi rakennusalan markkinainformaatiota tuottava Forecon Oy. Kasvussa ovat etenkin toimitilojen ja asuntojen uudisrakentaminen. Ensi vuonna koko rakentamisen kasvu hidastuu 1–2 prosenttiin ja vielä lisää vuonna 2018.

Foreconin johtavan neuvonantajan Pekka Pajakkalan mukaan vuosien 2017 ja 2018 rakentamisen kasvun hidastuminen on kuitenkin paluuta normaaliin siinä mielessä, että yleensä rakentamisen kasvu noudattaa bruttokansantuotteen kasvuvauhtia. Tänä vuonna rakentaminen kasvaa selvästi BKT:tä nopeammin.

Asuntoaloitusten vuosisumman Forecon arvioi kasvaneen kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 33 000 asuntoon ja asuinkerrostalojen osalta 23 000 asuntoon. Ennusteen mukaan aloitukset kääntyvät kuitenkin laskuun vuoden loppua kohti ja ensi vuonna. Aloitusmäärä vähenisi tänä vuonna tuhannella ja ensi vuonna vielä noin tuhannella aloituksella. Lasku koskisi käytännössä vain kerrostaloja, pientalojen ja rivitalojen aloitukset pysyisivät ennallaan.

Foreconin toimitusjohtaja Markku Riihimäen mukaan asuntoaloitusten määrä säilyy kuitenkin varsin hyvällä tasolla tänä ja ensi vuonna. Kerrostalojen osalta aloitusten vuosisumma on edelleen korkeammalla tasolla kuin millä ne ovat olleet kertaakaan 20 vuoteen ennen loppuvuonna 2015 tullutta piikkiä.

Asuntosijoittajat ovat olleet suuri tekijä kerrostalorakentamisen vahvassa kasvussa viime vuosina. Pajakkalan mukaan huippu sijoittajien aktiivisuudessa on käsillä juuri nyt. Foreconin ennustama loppuvuodesta alkava kerrostaloaloitusten lasku johtuu pitkälti juuri siitä, että asuntosijoittaminen kääntyy vähitellen laskuun.

Konevuokraus kasvaa neljä prosenttia

Foreconin ennusteen mukaan rakennuskoneiden ja -kaluston vuokrauksen volyymi kasvaa tänä vuonna neljä prosenttia. Yhtiö on nostanut kasvuarviotaan edellisestä joulukuussa julkaisemastaan ennusteesta. Vuokraustoiminnan arvoksi tänä vuonna tulee lähes 660 miljoonaa euroa. Siitä rakentamisen osuus on noin 73 prosenttia ja loppuosa on vuokrausta muille toimialoille.

Uudistalonrakentamisen konevuokraukseen ennakoidaan peräti 11 prosentin kasvua. Asuinrakentamisen konevuokraus kääntyy tänä vuonna kolmen laskuvuoden jälkeen reiluun kasvuun – konevuokrauksen määrä asuinkerrostaloihin lisääntyy neljänneksellä. Toimitilapuolen vuokrakonekäyttö kasvaa tänä vuonna seitsemän prosenttia. Toimitilarakentaminen on kuitenkin asuntorakentamista konevaltaisempaa, mikä näkyy suurella painoarvolla (lähes 60 prosenttia) uudisrakentamisen konevuokrauksessa.

Rakennuskonevuokraus muille toimialoille ei kasva, koska teollisuuden vuokrakoneiden käyttö vähenee. Lasku johtuu viime vuoden kasvupiikistä. Se puolestaan aiheutui Porvoon öljynjalostamon suurista huoltotöistä.

Ennusteen mukaan konevuokrauksen kasvu jatkuu ensi vuonna kahden prosentin vauhtia. Uudisrakentamisen vuokrakonekäyttö kasvaa mutta selvästi hidastuen tästä vuodesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentaminen kasvaa 5–6 prosenttia tänä vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat