Suomalaiset haluavat kesämökkinsä kaikilla herkuilla

Uusi vapaa-ajanasunto halutaan mieluiten avaimet käteen -periaatteella, käy ilmi Kiinteistömaailman kyselystä.

Uusi vapaa-ajanasunto halutaan mieluiten avaimet käteen -periaatteella, käy ilmi Kiinteistömaailman kyselystä.

Kiinteistömaailma-ketjun toimitusjohtaja Erkki Heikkinen kuvaa vapaa-ajan asuntojen ja muun kiinteistökaupan sujuneen alkukesästä valtakunnantasolla viime vuoden tahdissa.

”Iso osa mökkikaupasta tehdään kesäkuukausina, joten lähiviikon kertovat, vilkastuuko mökkikauppa tänä sesonkina samassa tahdissa kuin selvästi kiihtynyt asunto-osakekauppa. Positiivisia signaaleja on runsaasti ilmassa.”

Kiinteistömaailman toukokuussa tekemään vapaa-ajanasuntokyselyyn vastanneista ketjun 133 välittäjistä liki kaksi kolmesta kertoo ostajien haluavan ennen muuta valmiin mökin, avaimet käteen -periaatteella. Kunnostaminen itselle mieluisaksi tai uuden rakentaminen houkuttaa harvempaa.

Varustetasoltaan kysyntää on monenlaisille vapaa-ajan asunnoille. Äänet jakautuvat jokseenkin tasan kysyttäessä tyypillisempää toivetta perinteisen kesämökin ja omakotitasoisten vapaa-ajanasuntojen välillä. 54 prosenttia välittäjistä kuvaa omakotitasoista varustelua toivotummaksi vapaa-ajanasunnoksi; 46 prosenttia perinteistä mökkiä.

Kiinteistömaailman kyselyn mukaan suomalaisten kesämökkimatkan kipuraja kulkee tyypillisimmin yhdessä tunnissa.

Avaimet käteen -ajattelu näkyy lainatiskillä

Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimon mukaan avaimet käteen -ajattelu näkyy myös vapaa-ajanasuntoihin otetuissa lainoissa, joiden koko on kasvanut tasaisesti jo useamman vuoden ajan.

”Vuodesta 2011 vuoteen 2014 keskimääräinen mökkilaina kasvoi 4 000 eurolla 70 000 euroon ja viime vuonna alettiin lähestyä jo 80 000 euroa. Kuluva vuosi on menty pitkälti samoissa lukemissa, mutta esimerkiksi toukokuussa keskimääräinen mökkilaina kipusi jo yli 80 000 euron. Tämä kuvastaa vaatimustason nousua niin kunnon, varustetason kuin sijainninkin suhteen”, Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalaiset haluavat kesämökkinsä kaikilla herkuilla”

Vastaa