Kokeile kuukausi maksutta

TS: Tuhansia veronmaksajia uhkaa ikävä veroyllätys

Hallinto-oikeuden mukaan rakennusoikeutensa ylittävät kiinteistöt ovat maksaneet liian vähän veroa, kertoo Turun Sanomat.

Helsingin hallinto-oikeus linjasi tässä kuussa, että kiinteistöveroa on tietyissä tapauksissa maksettava kiinteistön todellisen rakennusalan mukaan. Päätös voi Turun Sanomien mukaan tarkoittaa kiinteistöveron korotusta tuhansille veronmaksajille Suomessa.

Monissa vanhoissa taloyhtiöissä, muun muassa Turussa ja Helsingissä, rakennusten koko ylittää kaavaan merkityn rakennusoikeuden. Tällaisia kiinteistöjä on yksin Helsingin kantakaupungissa arviolta 2 500.

Koska kiinteistövero määräytyy kaavaan merkityn rakennusoikeuden mukaan, ovat vanhat kiinteistöt maksaneet oikeuden mukaan liian vähän veroa.

Tasapuolisuuden nimissä kiinteistöverotus tulisi yhtenäistää. Hallinto-oikeus vetoaa siihen, että uusilla tonteilla kaavamerkintä vastaa talon todellista kokoa.

Päätös koski seitsemää Helsingin Taka-Töölössä sijaitsevaa kiinteistöä. Voimaan jäädessään hallinto-oikeuden päätös muuttaa kiinteistöveron perusteita koko maassa.

”Taka-Töölössä sijaitsevat taloyhtiöt todennäköisesti valittavat korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Lopullinen päätös asiaan saataneen vasta seuraavan vuoden puolella”, veroyliasiamies Timo Räbinä Verohallinnosta toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “TS: Tuhansia veronmaksajia uhkaa ikävä veroyllätys”

  1. Ja karmea ruikutus kun tämä epäoikeudenmukaisuus nyt vihdoin oikaistaan.
    Miten olisi jos aliveroa maksaneet olisivat iloisia menneistä halvoista vuosikymmenistä ?

  2. Taitaa muuten osua veronkorotukset myös muutamalle toimisto-/liikekiinteistön omistajallekin. Jos KHO:sta tulee kielteinen päätös, niin kaavoitusmonopolina vain uudet kaavat voimaan, joissa muutetaan ainoastaan rakennusoikeus. Tietenkin työläämpi ja kalliimpi tapa.

    Odottakaapa pari vuotta, jolloin alkaa itku ja hampaiden kiristeleminen, kun maapohjien verotusarvojen kehitystyö Valtionvarainministeriössä tulee valmiiksi. Silloin keskustan maapohjien verotusarvoihin tulle lisää päivityksiä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat