Vuokramarkkinat eriytyvät yhä voimakkaammin

Vuokra-asuntomarkkinoilla on tapahtunut käänne. Vuokrien nousu hidastuu, mutta kaupunkien välillä on selviä eroja, selviää Suomen Vuokranantajien tekemästä markkina-analyysistä.

Vuokra-asuntomarkkinoilla on tapahtunut käänne. Vuokrien nousu hidastuu, mutta kaupunkien välillä on selviä eroja, selviää Suomen Vuokranantajien tekemästä markkina-analyysistä.

Vuokramarkkinoilla tapahtuu samanlaista eriytymistä kuin myyntimarkkinoilla.

”Helsingin keskustassa ja sen liepeillä vuokrat ovat aika tapissa. Vaikka moni haluaisi asua Helsingissä, vuokrataso on monelle liian korkea tuloihin nähden. Syynä on heikko talouskasvu. Ihmisten tulot eivät ole viime vuosina kasvaneet samalla tahdilla asumismenojen kanssa”, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Koro-Kanerva toppuuttelee kuitenkin keskustelua ylisuurista asumismenoista. Pellervon Taloustutkimus PTT:n tutkimuksen mukaan vain pääkaupunkiseudulla asuvien sinkkujen osalta ollaan hipomassa tilannetta, jossa 40 prosenttia tuloista menee asumismenoihin.

”Vuokrat eivät voi nousta loputtomiin, jos tulotaso junnaa paikallaan”, Koro-Kanerva jatkaa.

”Asuntoa haetaankin nyt hyvien yhteyksien varrelta kauempaa keskustasta matalammalla vuokralla. Tämä nostaa vuokria esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla. Vuokrat ovat noilla alueilla silti edelleen edullisempia kuin Helsingissä.”

Koro-Kanervan mukaan yksityiset vuokranantajat ovat joutuneet joustamaan vuokrissa enemmän kuin yritykset. Vuokria ei ole voinut nostaa samalla tavalla kuin aiemmin, jos haluaa saada hyvän vuokralaisen. Hyvä vuokralainen on yksityisen vuokranantajan näkökulmasta tärkeämpi asia kuin mahdollisimman korkea vuokra. Vuokria on jouduttu jopa laskemaan.

Maakuntakeskusten väliset erot korostuvat yhä enemmän

Suomi eriytyy alueisiin, joille ei riitä asukkaita ja joilla vuokrat laskevat, ja alueisiin, joille muuttaa lisää ihmisiä ja vuokrat nousevat. Esimerkiksi Kuopion ja Rovaniemen vuokrat ovat Vuokraovi.comin tilastojen mukaan nousussa. Rovaniemellä yksiöiden vuokrien mediaani on noussut jopa yli 10 prosenttia ja Kuopiossa nousua on 4 prosenttia. Rovaniemen vuokrissa on kuitenkin suurta hajontaa.

”Näissä yliopistokaupungeissa työllisyys ja tulotasot ovat kehittyneet suotuisasti. Kumpaankin kaupunkiin on myös valmistunut uudistuotantoa, mikä nostaa vuokrien mediaania jo itsessään. Voidaan kuitenkin sanoa, että näissä kaupungeissa kysyntää on edelleen runsaasti ja opiskelijoiden määrä suurta.”

Lahdessa on Vuokraovi.comin tilastojen mukaan merkittävää vuokrapyyntöjen laskua niin yksiöissä kuin kaksioissakin. Yksiöiden osalta pyynnöt ovat 4,2 prosenttia matalampia kuin vuosi sitten, ja myös kaksioiden pyynnöt ovat laskeneet 3,2 prosenttia.

”Moni sijoittaja on rynnistänyt oikoradan myötä Lahteen, mutta asukasmäärä ei kuitenkaan ole kehittynyt ihan odotetulla tavalla. Lahdessa asumismenojen osuus suhteessa tuloihin on matala verrattuna suurempiin kaupunkeihin”, Koro-Kanerva sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuokramarkkinat eriytyvät yhä voimakkaammin”

Jätä kommentti