Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan yrityskenttä on mullistunut viime aikoina

Pk-yritysten rynnistys on mullistanut rakennusalan yrityskenttää tuntuvasti viime vuosina.

Jatke rakentaa asuntoja Satolle Vantaalla. Kuva: Liisa Takala

Maakunnissa isot konsernit ovat vetäneet toimintojaan keskuskaupunkeihin, mikä on tehnyt tilaa pk-yrityksille. Helsingin seudulle uudet yritykset ovat rynnistäneet innovatiivisten toimintakonseptien turvin.

Rakennusteollisuus RT:n talonrakennuksen aluepäälliköillä on hyvä kuva rakennusmarkkinasta.

Rynnistys Uudellemaalle

Uudellamaalla pk-yritysten rynnistys näkyy aluepäällikkö Hannu J. Mäkisen mukaan  vahvasti.

Rakennusliike Lehto, Rakennusliike Lapti, Jatke ja Pohjola Rakennus ovat ottaneet markkinoita isoilta konserneilta. Ne ovat myös vahvoja toimijoita urakkamarkkinoilla. Myös Salpausselän rakentajat (SRR) on kasvanut nopeasti.

”Asuntorakentamisessa ja koko rakentamisessa on käynnissä murros. Pk-yritykset ovat innovatiivisia ja kehittävät rakentamisen prosesseja ja uusia toimintamalleja. Toivosin, että isot kotimaiset konsernit uudistaisivat tuotantonsa rakenteita”, Mäkinen sanoo.

Isot toimivat Pirkanmaalla

Sisä-Suomen ja Pohjanmaan aluepäällikkö Jari Lehtosen mukaan Pirkanmaalla toimivat perinteisesti kaikki isot valtakunnalliset rakennuskonsernit, vahvat paikalliset toimijat  ja myös uudet tulokkaat.

Uudet toimijat ovat tulleet myös Keski-Suomeen Jyväskylän ollessa kasvukeskuksena.

Pohjanmaalla ei ole yhtä niin isoa kasvukeskusta. NCC vetäytyi Pohjanmaalta jo yli 10 vuotta sitten. YIT:n Pohjanmaan alueyksikkö yhdistettiin Tampereen yksikköön pari vuotta sitten. Skanska lopetti Vaasan aluekonttorin vuosi sitten, operoi nyt Oulun yksiköstä käsin.

Salpausselän rakentajat tuli Pohjanmaalle ostamalla Skanskan liiketoiminnan.

Keskisuuret kasvaneet Varsinais-Suomessa

Aluepäällikkö Markku Leppälehdon mukaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla ovat muualta tulleet keskisuuret rakentajat kasvaneet. Pohjola Rakennus ja Consti ovat tulleet Turkuun, Jatke on Turun lisäksi myös Porissa.

”Isot keskisuuret yritykset ovat laajentuneet alueella 2-3 vuoden aikana, eivätkä ne ole enää mitään vähäpätöisiä toimijoita”, hän sanoo.

Turussa toimivat Lujataloa lukuunottamatta kaikki isot konsernit. Satakunnassa on toimipiste YIT:llä, Hartelalla, Lemminkäisellä ja Skanskalla. Organisaatioita on kuitenkin ohennettu. Isoista esimerkiksi NCC ja SRV toimivat Satakunnassa Turusta käsin.

Porissa on Leppälehdon mukaan vahvoja paikallisia yrityksiä kuten Astora-Rakennus ja MVR-Yhtymä. Turun seudulla isoja paikallisia toimijoita ovat Lainio & Laivoranta ja Rakennustoimisto Laamo Oy.

Skanska ja YIT vetäytyivät Lapista

Pohjois-Suomen ja Lapin aluepäällikkö Ensio Pynnisen mukaan Skanska lopetti Lapin ja Pohjois-Suomen tulosyksiköt, ja viime kesäkuussa päättyneet yt-neuvottelut johtivat irtisanomisiin. Osa henkilöstöstä siirtyi SSR:lle. Myös YIT lopetti Lapin alueyksikön, ja yhdisti sen Oulun alueyksikköön.

Vapautuneille markkinoille Rovaniemelle ovat tulleet SRR, Rakennusteho ja Rakennusliike Lehto.

”Kehityssuunta on aika yllättävä, mutta ymmärrettävä isojen konserneiden näkökulmasta. Kohtuullisen pieni ja epävakaa markkina ei ole ollut isoille pörssiyhtiöille painopistealue, mutta pk-yrityksiä se kiinnostaa.”

Lahti-Kymi -alueella ovat isot konsernit ohentaneet organisaatioitaan keskittyen harvempiin ja isompiin kohteisiin. Alueen tärkeimpiä rakennuskeskuksia ovat Lahti ja Lappeenranta. Aluepäällikkö Jukka Lempiäisen mukaan alueella on vahvasti kasvaneita pk-yrityksiä kuten SSR, Varte ja Jatke sekä pitkät perinteet omaavia merkittäviä toimijoita kuten Evälahti, HL-Rakentajat ja Rakennuspartio.

Lempiäisen mukaan keskisuuret rakennusliikkeet ovat uudistaneet toimialaa ja tuoneet maakuntaan tuloja kasvukeskuksista.

”Ruotsalaiskonsernit vetäneet liinojaan kiinni”

”Kuopiossa pk-sektori on vahvistanut asemaansa kerrostalorakentamisessa parin viime vuoden aikana, ja paikallinen omistajuus on vahvistunut. Ruotsalaiset konsernit ovat vetäneet liinojaan kiinni. Isot konttorit ovat lopettaneet sivukonttoreita ja alueorganisaatioita on vedetty isompiin yksiköihin”, Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen sanoo.

Pk-yrityksistä Lapti on omassa kokoluokassaan. SRR:n tytäryhtiö aloitti viime toukokuussa, ja myös Pohjola Rakennus on uusi tulokas. Isoista konserneista alueelta puttuu vain SRV.

”PK-yritysten vahvistuminen kertoo terveestä, toimivasta kilpailusta. Pieni ja ketterä on valttia. Muutos on mahdollisuus alalle. On hyvä että ne yritykset kehittyisivät, joilla on tehokkaat systeemit ja parhaat johtamisjärjestelmät”, Anttonen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan yrityskenttä on mullistunut viime aikoina”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat