Kokeile kuukausi maksutta

Saksassa rakennusmiehen minimipalkka on vain 8,5 euroa

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas ampuu blogissaan alas Vasemmistoliiton Li Anderssonin esityksen 10 euron minimipalkasta.

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas ampuu blogissaan alas Vasemmistoliiton Li Anderssonin esityksen 10 euron minimipalkasta.

”Olen itse sitä mieltä, että Suomen hinnoilla kymppikin on tuntipalkkana työstä liian vähän”, Suokas kirjoittaa.

Hänen mukaansa valtaosassa EU:n jäsenmaita on lakisääteinen minimipalkka, jolla ei tule toimeen.

”Saksan rakennusliiton arvion mukaan kolmasosa sen jäsenistä tekee töitä 8,5 euron minimipalkalla, joka on tasoltaan eurooppalaista huippua. Silti se on vain puolet meidän yleissitovien työehtosopimusten mukaisista korkeimmista taulukkopalkoista”, Suokas toteaa.

Hänen mukaansa lainsäätäjän ryhtyminen vähimmäispalkkojen määrittelijäksi romuttaisi myös yleissitovuusjärjestelmän.

”Ammattiliittojen tehtäväksi jäisi palkkojen sopiminen järjestäytyneisiin yrityksiin. Järjestäytymättömät voisivat maksaa luilleen minimipalkkaa ja ainakin rakennusalalla järjestäytyneitä olisi kohta kovasti vähän”, kirjoittaa Suokas.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Saksassa rakennusmiehen minimipalkka on vain 8,5 euroa”

 1. Vanhassa (hyvässä) Neukkulassa olivat hinnat, palkat ja valuuttakurssit tiukasti valtiovallat säätämät. Periaatteessa. Käytännössä todellinen vaihdanta tapahtui suurelta osin markkinaehtoisesti, minkä maassa käyneet suomalaisetkin näkivät ja kokivat. Lopulta oli kaikkien myönnettävä, että järjestelmä oli ajanut itsensä nurkkaan.

  Jos haluamme uskotella, että palkat nousevat lakeja säätämällä ja että kaupoissa on jatkossakin banaaneja ja avokadoja, niin itseämme petämme. Homma joustaa väistämättä työttömyyden ja/tai harmaan talouden suuntaan.

 2. Saksassa maksetaan lihaleikkaamossa (joka on maailman suurin) ulos kaikkine kuluineen 8 euroa/työntekijä. Töissä on 11000 ihmistä, joista parikymmentä saksalaissyntyistä! Että se niistä pienistä palkoista – elätetään vain sosiaaliturvalla sitten suurin piirtein kaikki! Eräs suomalainen lihanjalostamo ostaa muuten sieltä lihansa – ei ihme että myy makkaraa halvemmalle, kuin suomalaislihaa käyttävä suomalaisvalmistamo. Jos kaikki tekevät Suomessa ennen pitkää noin, niin kuka maksaa veroja – kohti harmaata taloutta vain!

 3. Monien mielestä mielestä minimipalkka on ok, kunhan sitä ei saa itse. Tuskin kukaan korkeakoulutettu on valmis tekemään mitä tahansa minimipalkalla.

 4. Ei se niin voi olla että pelkkä korkeakoulutus takaa hyvän palkan. Pitää olla asiakas joka on valmis maksamaan korkeakoulutetun ”erityisosaamisesta” vrt. taiteilijat, kirjastonhoitajat, lastentarhanopettajat 🙂

 5. Tuo kymppikään Ei riitä ruokaan ja vuokraan. Ei Suomessa ajatella pienituloisia, kehtasivat pakolla laskea kansaneläkettäkin ja rikkaiden ei tarvitse osallistua KIKYyn millään lailla, mutta verovähennykset saavat.
  Valtio antoi nuorten koulutukseen rahaa ja nyt ne on suunnattu pakolaisten rakennuskoulutukseen Raaseporissa. Miten heistä saa ammattitaitoisia, kun eivät osaa kieltä millä koulutetaan ?
  Sieltä varmaan odotetaan ihmisiä, jotka suostuu orjapalkkoihin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat