Kestävä kivitalo -palkinto Varman Arabianrannan asuintalolle

As Oy Helsingin Arabiankatu 4 sai vuoden 2016 Kestävä kivitalo -palkinnon.  Helsingin Arabianrantaan kesäkuussa 2015 valmistuneen kerrostalon julkisivut ovat paikalla muuratut käsinlyödyistä tiilistä ja rungon välipohjat paikalla valettua betonia.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Elävä julkisivutiili yhdistää uudisrakennuksen luontevasti vanhoihin teollisuusrakennuksiin. Pihan puolella on punaisia julkisivumuureja täydentämässä myös puhtaan valkoisia rapattuja pintoja, jotka liittävät uudisrakennuksen 30- ja 40-lukujen tehdasrakennuksiin.

Tiilestä paikalla muuraten ja betonista paikalla valaen on varmistettu rakennuksen pitkä ja huoltovapaa elinkaari sekä hyvä ääneneristävyys, mikä on asumisviihtyvyyden kannalta tärkeää.

Arabiankatu 4:n rakennuttaja on Työeläkeyhtiö Varma. Rakennuttajapäällikkö Tuomas Vaarasalon mukaan Varma painottaa rakennuttamissaan asuntokohteissa laatua – niin suunnittelussa, toteutuksessa kuin rakennusmateriaaleissakin.

”Materiaalien tulee olla kestäviä, rakennuspaikan olosuhteisiin sopivia, energiatehokkaita ja elinkaareltaan taloudellisia. Myös materiaalien kierrätettävyys tulee huomioida”, Vaarasalo sanoo.

Antiikinomainen tiili

”Rakennus piti sovittaa hyvin ahtaalle tontille. Asuntojen suunnittelussa pyrittiin tehokkaisiin pohjaratkaisuihin”, arkkitehti Pekka Ojalammi Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula Oy:stä sanoo.

Arabiankatu 4:n tontilla pääasiallisen julkisivumateriaalin tuli asemakaavan mukaan olla paikalla muurattu punatiili.

”Käsinlyödyn tiilen kustannusvaikutus ei ollut merkittävä verrattuna vakiotiileen, mutta antiikinomaisen Pastorale-tiilen käyttö oli kuitenkin hyvin perustelua taloa ympäröivien vanhojen tehdasrakennusten arkkitehtuurin vuoksi”, Tuomas Vaarasalo toteaa.

Pekka Ojalammi on hyvin tyytyväinen lopputulokseen. ”Rakennuttajan tavoitteena oli laadukas asuintalo ja yhdessä mietittiin, miten rakennuskustannuksiin varatut rahat parhaiten käytettäisiin.”

Rakennuksen urakoi Skanska Talonrakennus Oy. Rakennesuunnittelusta vastasi A-Insinöörit Turun Juva Oy.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kestävä kivitalo -palkinto Varman Arabianrannan asuintalolle”

  1. Poikkeuksellinen laatuvaikutelma tuli heti kun talon ohi ensimmäistä kertaa kurvaili. Olisi ollut toivottavaa, että esimerkiksi Pasilan Konepajalla Aleksis Kiven kadulla olisi tajuttu käyttää samaa tiiltä. Lasitiiltäkin käytetty poikkeuksellisen kivasti tuottaen vähän pyöreitä muotoja julkisivuun, joka sekin on nykyään todella harvinaista, kun arkkitehdit eivät käytä enää harppia, vaan vain viivoitinta.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi