Talonrakentaminen ja infra-ala ovat myötätuulessa Itä-Suomessa

Rakentamisen suhdannenousu näkyy myös Itä-Suomessa.

Rakentamisen suhdannenousu näkyy myös Itä-Suomessa.

Rakennusteollisuus RT:n Itä-Suomen alueen talonrakentamisen, rakennustuoteteollisuuden sekä infra- eli maa- ja vesirakentamisen suhdanteet näyttävät tältä syksyltä hyvin tyydyttäviltä, osin jopa hyviltä. Eikä ensi vuodelle odoteta suuria muutoksia ainakaan huonompaan.

Työkannan erot ovat kuitenkin varsin suuria alueellisesti ja yritysten kesken. Suurimmat haasteet liittyvät toiminnan kannattavuuteen, mikä kertonee kovasta kilpailusta ja ehkä alan ylikapasiteetistakin.

Itä-Suomen alueeseen kuuluu Etelä-Savo, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo.

Rakennusteollisuus RT Itä-Suomen piirin sekä Infra Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yhteisen suhdannekatsauksen mukaan tilaajat ja rakennuttajat pitävät suhdannetilannetta hyvänä.

Talonrakentajat ja rakennustuoteteollisuus näkevät sen hieman varovaisemmin eli hyvin tyydyttävänä.

Kaikki tahot odottavat korjausrakentamisen kasvavan ensi keväälle.

Asunto- ja toimitilarakentamisessa sekä toiminnan kannattavuudessa talonrakennusurakoitsijat ovat pessimistisempiä kuin kaksi muuta vastaajaryhmää. He arvelevat talonrakentamisen jopa vähenevän ja kannattavuuden pysyvän korkeintaan ennallaan, kun tilaajat ja rakennuttajat sekä rakennustuoteteollisuus uskovat niiden kasvuun.

Tärkeimpinä toimintaan vaikuttavina tekijöinä talonrakentajat pitävät urakkahintojen laskua ja niukkaa työkantaa.

Rakennustuoteteollisuus sekä tilaajat ja rakennuttajat arvioivat kovimmiksi haasteiksi kireitä aikatauluja sekä heikkoa suunnittelua ja yhteistoimintaa muiden hanketoimijoiden kanssa.

Rakentaminen keskittyy kasvukeskuksiin

Rakentamisen näkymät ovat suhdannebarometrin mukaan kääntyneet hieman edellisvuosia suotuisammiksi. Olennaista on rakentamisen keskittyminen yhä vahvemmin suurimpiin maakuntakeskuksiin eli Kuopioon ja Joensuuhun sekä osin niiden lähikuntiin.

Mikkelissä on virinnyt aiempaa enemmän toimeliaisuutta tänä vuonna.

Itä-Suomessa asuntorakentaminen väheni lukumääräisesti neljä ja tilavuudeltaan kuusi prosenttia edellisvuoden vastaavasta jaksosta. Määrä on laskenut vuosikymmenen alkupuolelta. Merkittävää kuitenkin oli kerrostalohuoneistojen aloitusten kahdeksan prosentin kasvu. Toisaalta rivitalorakentaminen romahti yli 40 prosenttia. Omakotitalorakentaminen väheni kolme prosenttia.

Toimitilarakentamisen aloitukset kasvoivat huhti-kesäkuussa 14 prosenttia erityisesti teollisuus- ja varastorakennusten ansiosta. Julkisten palvelurakennusten aloitusmäärä pysyi lähes ennallaan.

Kummallakin sektorilla ollaan jäljessä vuosikymmenen alun huippuvuosista.

Itä-Suomen rakennusmarkkinoiden arvo oli viime vuonna noin 2,4 miljardia euroa.

Betonielementeistä tulossa pulaa

Lujabetoni Oy:n toimitusjohtaja Mikko Isotalo vahvistaa pääkaupunkiseudun kiihtyneen asuntorakentamisen heijastuvan muualle maahan etenkin talojen seinä- ja erikoiselementtien toimitusaikojen pidentymisenä.

Valmisbetonin kysyntä on pysynyt melko tasaisena.

”Ruotsissa asuntorakentamisen markkinat ovat vielä kuumentuneempia. Lisäämme elementtituotantoamme niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Markkinoilla näkyy selvästi asuntorakentamisen keskittyminen suurimpiin kaupunkeihin sekä kerrostaloasumisen vahva kasvu omakoti- ja rivitaloasumisen kustannuksella. Toimitilarakentaminen ei ole vielä lähtenyt vauhtiin yritysten jarruttaessa investointejaan”, Isotalo sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talonrakentaminen ja infra-ala ovat myötätuulessa Itä-Suomessa”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat