Kokeile kuukausi maksutta

”Kalliiden vuokra-asuntojen kysyntä yskii jo pahasti”

Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola varoittaa riskeistä, jotka liittyvät tämänhetkiseen asuntorakentamisen ”ylikuumentuneeseen” tilanteeseen.

Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola varoittaa riskeistä, jotka liittyvät tämänhetkiseen asuntorakentamisen "ylikuumentuneeseen" tilanteeseen.

”Vaikka asunnoista on erityisesti pääkaupunkiseudulla pulaa, ei ole takeita, että näin suurelle vyörylle uusia kalliita asuntoja löytyy yhtä aikaa ostajat. Varsinkin kun lisää on tulossa ennennäkemättömän kovaa tahtia”, Metsola toteaa.

”Kalliiden, juuri valmistuneiden vuokra-asuntojen kysyntä yskii jo pahasti. Pula edullisista pienistä vuokra-asunnoista ei auta keskikokoisten, uusien ja kalliiden asuntojen vuokrausta. Niillä on eri kohderyhmät, ja sen tietävät kaikki alalla toimivat”, Metsola toteaa.

Hänen mukaansa isommissa asunnoissa vuokranantajat pystyvät tällä hetkellä nostamaan tuntuvasti enää käytännössä vain luottohäiriöisten vuokralaisten vuokria. ”Syy on raadollinen. He eivät saa mistään toista vuokra-asuntoa, johon voisivat muuttaa ja äänestää siten jaloillaan.”

Metsolan mukaan asuntomarkkinoiden asetelma kokonaisuutena on erittäin herkkä huonoille uutisille taloudessa. Ja globaalille epävarmuudelle.

”Pragmaattisesti voidaan todeta, että klassiset kuplan merkit täyttyvät, kun muuten heikossa taloustilanteessa rakennetaan halvalla velkarahalla ennätyksellisen paljon. Pisteenä i:n päällä on yleisesti ympäri maailman tehty havainto siitä, että juuri kuplan paisuessa on taipumus myös rakentaa erityisen paljon erityisen korkeita rakennuksia. Näitä tunnusmerkkejä voi jokainen uutisvirtaa seuratessaan pohtia”, Metsola toteaa.

Paljon puhuva havainto on Metsolan mukaan pitkän linjan sijoittajien kiinnostuksen kasvu Tallinnan asuntomarkkinoille sijoittavaan Asuntosalkku Eesti –rahastoa kohtaan, ja ilmeisesti kiinnostuksen kasvu yleisemminkin asuntosijoittamiseen ulkomailla. Suomesta ulkomaille tehdyistä vuokra-asuntosijoituksista ei ole käytössä tilastotietoa.

Uusien asuntojen kauppa käy tällä hetkellä ennätystahtia pääkaupunkiseudulla. Myös asuntoaloitukset ovat huipputasolla. Lue asiaa käsittelevä markkinakatsaus tästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “”Kalliiden vuokra-asuntojen kysyntä yskii jo pahasti””

  1. Näin on, 70 uutta neliötä Saunalahdesta irtosi vuokralle 25 % alle kaikkien odotusten. Jokainen joka katsoo ympärilleen Helsingissä ja Espoossa ymmärtää että maksavaa asiakasta kaikelle uudelle ei voi kivutta löytyä.

  2. Markkinatalous toimii siten että kukaan ei tee isoja asuntoja. Kieltämättä ongelmia olisi jos joku kohde lähtisi liian isolla keskipinta-alalla käyntiin, missä pulma kun ei lähde.
    Kieltämättä tilanne on johtanut käsittämättömiin vuokriin, minikaksio tai ylisuuri yksiö 40 m2 / 800 euroa. Sinne voi sitten ahtautua nuori perhe asumaan, se siitä asumisväljyydestä. Lisää yksityiskohtaisia kaavamääräyksiä ja hidasta kaavoitusta niin saadaan myytävästäkin tuotannosta ylisuuret asunnot pois, säästyy energiaakin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat