Raide-Jokerin rakentamiseen päästään vasta kesällä 2018

Raide-Jokerin rakentaminen alkaa kesällä 2018, arvioi Helsingin kaupungin liikennelaitoksen toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

Raide-Jokeri-linja toteutetaan allianssimallilla. Kuva: Helsingin kaupunki

Valtio antoi lupauksen Raide-Jokerin valtionapuosuudesta viime keväänä. Valtion puolella silloinen toive oli, että rakentaminen  alkaa jo vuonna 2017. Hallituksen kehysriihessä sovittiin, että liikenne- ja viestintäministeriö täydentää talousarvioesitystä myöhemmin syksyllä sekä Raide-Jokerin että Tampereen raitiotien osalta.

Jos hanke toteutetaan allianssimallilla, kuten on esitetty, hankinta- ja kehitysvaiheeseen kuluu puolitoista vuotta ennen rakentamista. Hankintakonsultin eli allianssikonsultin hankintaan menee noin kuukausi ja varsinaiseen hankintavaiheeseen puoli vuotta. Allianssin kehitysvaiheeseen kuluu sen jälkeen vielä vuosi, joten Raide-Jokerin rakentamisen aloittaminen ei onnistu valtion keväällä toivomalla tahdilla.

Allianssimallista ei vielä sopimusta

Allianssimallin käytöstä ei ole vielä sovittu. Sen käyttö oli Raide-Jokerin johtoryhmässä 3. marraskuuta, mutta siitä ei vielä päätetty. Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo esittelee johtoryhmässä olleen esityksen allianssimallista vielä ennen johtoryhmän päätöstä kaupunginhallitukselle.

”Johtoryhmän esityslistan mukaan hanke toteutetaan allianssimallilla. Helsinki on ollut yksituumainen toteutustavasta. Espoossa on ollut toteutusmallista toisenlaisiakin mielipiteitä”, Lehmuskoski kertoo.

Allianssihankinta toteutetaan kaksivaiheisena, jos kaupungit sopivat sen toteutustavaksi. Ensin hankitaan hankkeeseen suunnittelijat ja sen jälkeen urakoitsijat.

”Kustannusten pitäminen sovitussa puoltaa allianssimallin käyttöä. Allianssissa kaikkien hankkeeseen osallistuvien tavoitteet ovat samansuuntaisia. Hankkeessa ei kulu silloin energiaa muuhun, vaan kaikki viisaus ja osaaminen palvelevat samaa päämäärää”, Lehmuskoski arvioi.

Espoosta ei vielä päätöstä toteutuksesta yhteishankkeena

Espoon kaupunginhallitus ei ole vielä hyväksynyt myöskään yhteistyösopimusta Raide-Jokerin suunnittelusta ja toteuttamisesta Helsingin ja Espoon yhteishankkeena. Asia jäi pöydälle 24. lokakuuta. Seuraava kokous on 7. marraskuuta. Helsingin kaupunginhallitus on sen jo hyväksynyt.

Neuvotellun yhteistyösopimusluonnoksen mukaan Raide-Jokeria varten perustettava erillinen projektiorganisaatio on HKL:ssä. Projektin toimintaa ohjaa ja johtaa johtoryhmä, joka koostuu Helsingin, Espoon ja Helsingin seudun liikenteen HSL:n edustajista.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Raide-Jokerin rakentamiseen päästään vasta kesällä 2018”

Jätä kommentti