Kokeile kuukausi maksutta

Tampere3-korkeakouluhanke jäähän

Tampereen teknillisen yliopiston TTY-säätiön hallitus on päättänyt keskeyttää Tampere3-korkeakoulufuusion valmistelun.

Säätiö ilmoitti päätöksestään tiedotteella keskiviikkoiltana. Sen mukaan korkeakouluvalmistelun jatkaminen edellyttää yliopistoyhteisöltä yhteistä näkemystä säätiöyliopiston strategisesta johtamisjärjestelmästä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Säätiön mukaan on välttämätöntä, että korkeakoulujen hallitukset sitoutuvat perustajien kokouksessa marraskuun alussa esitettyihin uuden säätiön sääntöihin. Lisäksi säädekirjaan tarvitaan TTY-säätiön sulautumiseen liittyviä reunaehtoja.

Säätiön on tyytymätön esimerkiksi hankeorganisaatioon.

”Edelleen edellytetään siirtymävaiheen kustannuksiin vaadittua 50 miljoonan euron lisärahoitusta, yliopiston pääomittamista 200 miljoonalla eurolla, realistista aikataulua sekä hankeorganisaation uudistamista. Opetuksen ja tutkimuksen laatu heikkenisi merkittävästi ilman riittävää lisärahoitusta ja pääomittamista”, tiedotteessa kirjoitetaan.

Uusi hankeorganisaatio

TTY-säätiön hallitus on käynyt läpi hankkeen nykytilan sekä kolmen korkeakoulun taloudellisesta tilanteesta ja hankejohtamisesta tehdyt due diligence -raportit. Sen mukaan uuden yliopiston toiminnan käynnistyminen ei ole mahdollista vuonna 2018 ja nykyinen hankeorganisaatio tulee lakkauttaa. Mikäli säätiön asettamat reunaehdot toteutuvat ja hankevalmistelu jatkuu, hankeorganisaatio on rakennettava kokonaan uudelleen.

Tampereen kolme korkeakoulua yhdistävä säätiö piti perustaa virallisesti joulukuun alussa. Uusi yliopisto -säätiön perustajajäsenet ovat luvanneet pääomistaa säätiötä yli kahdella miljoonalla eurolla. Mukana ovat myös esimerkiksi valtio ja Tampereen kaupunki.

Ylen haastatteleman Tampereen teknillisen yliopiston rehtorin Mika Hannula sanoo, että TTY-säätiön hallitus on ollut kesästä lähtien huolissaan hankkeen alkuperäiseen visiosta, johon kuuluvat esimerkiksi uuden koulukoulun talous, monialaisuus ja kyky vahvaan johtamiseen.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Tampere3-korkeakouluhanke jäähän”

  1. Korkeakouluorganisaatioiden leipominen yhden hallinnollisen organisaation sisään laitettiin ainakin väliaikaisesti jäihin, mutta opetuksen ja tutkimuksen yhteistyön on ilmoitettu jatkuvan. Eli esimerkiksi tänä vuonna jo avattu mahdollisuus tehdä aiempaa helpommin opintoja TAMKin, TTY:n ja Tampereen yliopiston rajojen yli, on mitä ilmeisimmin nykytilaa jatkossakin. Myös oppilaitosrajat ylittävä koulutusyhteistyö jatkanee fuusiopäätöksestä riippumatta syventymistään, ja kursseja tehtäneen jatkossa yhä enemmän vanhojen oppilaitosrajojen yli.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat