Arkkitehtuuri HS / Lari Malmberg 4 kommenttia

Kuka voitti HIFK:n jättihallin suunnittelukisan?

HIFK:n hallihankkeeksikin kutsutun asunto-, liike- ja urheilurakennusprojekti Garden Helsingin suunnittelusta käyty arkkitehtuurikilpailu on ratkennut. Tuomaristo on valinnut voittajaksi ehdotuksen nimeltä Skrinnari.

Työn on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto B & M oy.

Kutsukilpailuun osallistui viisi arkkitehtitoimistoa. Toimistojen tehtävänä oli luonnostella ehdotukset siitä, miten Helsingin vanhan jäähallin viereen varatulle suunnittelualueelle saataisiin mahtumaan rakennuttajan toivoma monitoimiareena, asuintaloja, hotelli ja suuri päivittäistavarakauppa.

Tuomariston arkkitehtijäsenenä toiminut Pentti Kareoja luonnehti kaikkia kilpailuun tulleita viittä työtä laadukkaiksi.

”Tuomaristo oli yksimielinen kehityskelpoisimmasta ehdotuksesta”, Kareoja sanoo.

Kaarimainen ratkaisu

Voittajatyössä rakentaminen on painotettu kaarimaisesti Nordenskiöldinkadun ja Pohjoisen stadiontien varteen. Kaaren sisään jää keskusaukio.

Suunnittelutyöhön on otettu innoitusta näillä näkymin paikalleen jätettävän vanhan jäähallin jousimaisesta muotokielestä. Julkisivua Kareoja luonnehtii seittimäiseksi.

”Ikäänkuin pinnassa olisi luistimen jälkiä”, Kareoja sanoo.

Suunnittelukilpailuun osallistuneilta toivottiin, että rakennukset muodostaisivat kutsuvaa kaupunkitilaa myös niille, jotka eivät ole rakennusten asukkaita tai asiakkaita. Tässä tehtävässä voittajatyö onnistuu Kareojan mukaan hyvin.

”Kolmiomaiset kärjet synnyttävät imevän vaikutelman. Tämä ottaa myös vanhan jäähallin hyvin huomioon”, Kareoja sanoo.

Arkkitehdit pitivät Nordenskiöldinkadun jäähallin nykyisellä pysäköintialueella sijaitsevaa rakennusaluetta innostavana mutta haastavana. Keskustan ja Keskuspuiston tuntumaan ja Olympiastadionin kupeeseen suunnitellut rakennukset tulevat olemaan tärkeä osa Helsingin kasvoja niin paikallisille kuin matkailijoillekin.

Voittajatyö ei toteudu sellaisenaan

Kilpailun voittajatyötä ei tulla toteuttamaan sellaisenaan. Projekti GH:n tarkoitus on hakea kilpailutöistä ideoita jatkosuunnitteluun. Yksikään kilpailutöistä ei siis luultavasti tule toteutumaan esitetyn kaltaisena. Kilpailun voittanut arkkitehtitoimisto B&M otetaan mukaan osallistumaan hankkeen jatkosuunnitteluun.

Kareoja löytää kilpailutyöstä myös kehitettävää. Tuomaristo piti rakennuksia liian massiivisina ja yksi-ilmeisinä.

”Voi olla, että jatkokehittelyssä pitää vähentää kerrosalaa. Myös julkisivun jatkokehittely nyansoidumpaan suuntaan on tarpeellista”, Kareoja sanoo.

Keskustelu artikkelista: 4 kommenttia

 • Uutisen otsikon voi tulkita kahdella tavalla. Joko arkkitehtitoimisto on tuntematon tai Rakennuslehti on sortunut klikkiotsikointiin. Ekana tuli mieleen ensimmäinen vaihtoehto, mutta uutisen en ole varma

  Vastaa
 • Miksi suhteellisen arvostetun Rakennuslehden täytyy harrastaa klikkiotsikkoja? Aivan totaalisen naurettavaa.

  Vastaa
 • Seuraavat Iltasanomien tyyliin ” Nyt puhuu arkkitehti ” ?

  Vastaa
 • ”Patrik Laineen jäätävä kuitti HIFKin jättihallista:…”

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia