Kokeile kuukausi maksutta

Olkiluodon ydinvoimalan betonissa on terästä viiden Eiffel-tornin verran

Olkiluoto 3 on myöhässä yhdeksän vuotta, mutta loputtomalta tuntuva projekti näyttää pääsevän maaliin vuonna 2018.

 

Ydinvoimalan työmaalla työskentelee tällä hetkellä noin 2000 henkilöä.

”Projektilla on edellytykset edetä hyvin”, TVO:sta kerrotaan Olkiluodossa vierailevalle toimittajaryhmälle.

Putkistotyöt ovat pääosin valmiita, ja sähkömekaanisia asennuksia viimeistellään. Rakennustöiden osalta ydinvoimalan sisällä häärii muun muassa yli 200 maalaria, valtaosa kreikkalaisia.

Automaatiojärjestelmiä on testattu jo vuoden ajan, prosessijärjestelmien testaus aloitettiin viime syksynä.

Reaktoriin ladataan polttoainetta ensi syksynä. Jos kaikki menee odotetusti, sähköntuotanto on käynnissä keväällä 2018, loppuvuonna tuotanto pyörii jo täydellä teholla.

Valvomossa ydinvoimalan käyttämistä harjoitellaan simulaattorin avulla ja koulutetaan tulevia käyttäjiä. Vuoropäällikkö Mikko Laukan ryhmän koulutus simulaattorissa alkaa vajaan kahden kuukauden kuluttua.

Laukkaa ei pelota ydinvoimalan oikea käynnistäminen. ”Ei se nyt silleen pelota, mitä siinä pitäisi pelätä. Jos pelottaisi, ollaan tehty jotain väärin täällä.”

Betonissa terästä viiden Eiffel-tornin verran

Viime syksynä paljastunut betonin laatuongelma herätti keskustelua myös Olkiluodossa.

Olkiluoto 3:n projektinjohtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta kertoo, että betonirakenteiden suunnittelu perustui sadan vuoden käyttöikään.

”Betonirakenteissa on terästä viiden Eiffel-tornin verran.”

Reaktorirakennuksen betoniseinä on kunnioitusta herättävä. Kaksiosaisen seinän ulompi seinä kestää lentokoneen törmäyksen, välissä on pieni rako ja sisempi seinä on rakennettu kestämään mahdollisen sisältä tulevan paineen.

Betonin sisällä on 300 mittalaitetta, jotka antavat tietoa erityisesti pystysuunnassa esijännitettyjen terästen käyttäytymisestä. Mittaustulosten mukaan betoni on käyttäytynyt odotetusti.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Olkiluodon ydinvoimalan betonissa on terästä viiden Eiffel-tornin verran”

  1. Kuudentoista voimalan perustuksiin kuluu miljoona kiloa terästä ja yli kymmenentuhatta kuutiota betonia, Eiffel- torniin on käytetty 7,3 miljoonaa kiloa terästä. Yksinkertaisella matematiikalla Olkiluotoon on käytetty saman verran terästä kuin 116 tuulivoimalaan. Tuulivoimaloiden yhteenlaskettu huipputeho on neljäsosa Olkiluodon huipputehosta, joten mitä tästä voidaan päätellä? Jos mitään?

  2. Outo voimala kun polttoaine ladataan syksyllä, mutta sähköntuotanto alkaa jo keväällä

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat