Työelämä Infra Rakentaminen Talous Uutiset Merja Mannila Ei kommentteja

Suomen Rakennevahvistus nousi kuilun partaalta

Vantaalainen yrittäjä, toimitusjohtaja Tero Saarinen oli viime syksynä tiukan paikan edessä.

Jarmo Pyöriäinen (vas.), Tero Saarinen ja Sami Kari omistavat Suomen Rakennevahvistusta tasaosuuksin.

Suomen Rakennevahvistus tarvitsi toiminnan laajentumisen takia työnjohtajaa, mutta sopivaa henkilöä ei vain löytynyt.

”En saanut yhtään sellaista hakemusta, jossa hakijalla olisi rakennusmestarin tai -insinöörin tutkinto. Yksi siivooja haki, on kuulemma tehnyt monta vuotta työnjohtajan töitä. Työnjohtajapula on aivan todellinen ongelma.”

Kalusto ja kysyntä olisivat mahdollistaneet rakenteiden korjaus-, vahvistus- ja jännitystöitä tekevän yrityksen laajentumisen. Sen sijaan pääomistaja Saarinen joutui jopa miettimään toiminnan leikkaamista.

”Olemme pieni yhtiö erikoisalalla, joten taloon ei voi ottaa epävarmuustekijää. Meidän pitää tietää, että hommat hoituvat. Mielestäni minulla ei ollut kohtuuttomia vaatimuksia rekrytoitavalle ihmiselle, kunhan tulisi seitsemäksi töihin ja olisi puoli neljään asti yhtiön käytettävissä.”

Konsultti mietti kuviota

Jotenkin vaikea tilanne piti ratkaista, ja yrityskauppa alkoi tuntua hyvältä vaihtoehdolta tulevaisuuden turvaamiseksi. Saarinen palkkasi yrityskauppojen asiantuntijan miettimään rahoitusta ja omistuskuviota. Yhtenä vaihtoehtona oli myydä koko yritys, mutta neuvottelut jäivät tuloksettomiksi.

”Päätimme laajentaa omistuspohjaa. Laitoimme toimitusjohtajan tehtävän hakuun ja päätimme sitouttaa hänet omistusosuudella. Jos olisin lähtenyt pelkästään isolla palkalla houkuttelemaan uutta toimitusjohtajaa, mikä olisi ollut henkilön sitoutuneisuus pitkällä tähtäimellä?”

Toimitusjohtajaksi tuli kuluvan vuoden alusta Sami Kari, joka toimi aiemmin rakennuspäällikkönä Lemminkäisen Pohjarakentaminen-yksikössä. Suomen Rakennevahvistuksen hyvän maineen ja ylennyksen lisäksi omistusosuus veti puoleensa. Lisäksi osakkaaksi pyydettiin yrityksessä jo joitain vuosia työskennellyt työpäällikkö Jarmo Pyöriäinen. Saarinen jäi yrityksen osakkaaksi ja työpäälliköksi.

Saarinen, Kari ja Pyöriäinen omistavat nyt Suomen Rakennevahvistusta tasaosuuksin. Lisäksi mukana on muutama rahoittaja. Saarinen on nykytilanteeseen tyytyväinen.

”Olen aina tehnyt myös vastaavan työnjohtajan töitä toimitusjohtajuuden ohessa. Nyt pystyn keskittymään enemmän työmaihin”, Saarinen sanoo.

Yrityksen halli Vantaalla on myyty ulkopuolelle. Saarinen arveli sen helpottavan omistusjärjestelyitä.

Luopuminen ei kaiherra

Saarista ei kaiherra pääomistajuudesta ja toimitusjohtajuudesta luopuminen. Hän ei omien sanojensa mukaan ole ”tittelinkipeä”. Nyt olo on huojentunut.

”Olin viime vuonna hyvin huolestunut yrityksen jatkuvuudesta ja työntekijöiden toimeentulosta. Lisäksi työntekijöiden täytyy tottakai päästä lomille, joten omistajana joustin omista vapaistani. Pienessä erikoisalan yrityksessä hommia ei pysty valikoimaan eikä niistä kieltäytymään”, Saarinen kuvaa.

Suomen Rakennevahvistus perustettiin vuonna 1989, ja Saarinen osti sen vuonna 2011. Tuolloin yritys työllisti noin kymmenen henkeä ja teki 1,5 miljoonan euron liikevaihtoa. Nyt yrityksen liikevaihto on noin 3–4 miljoonaa euroa, ja se työllistää 20 henkeä.

Lisäkasvua yritys hakee laajentamalla toimintaa Etelä-Suomesta koko maahan.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia