Työelämä Rakentaminen Talous Rakennuslehti Ei kommentteja

Rakentamisen työnantajat uskovat henkilöstön lisäykseen

Työnantajat seitsemällä sektorilla kymmenestä uskovat henkilöstömääränsä kasvavan vuoden 2017 toisella neljänneksellä. Myös rakentamisessa työnantajat uskovat henkilöstömäärän lisäykseen, mutta kausitasoitettu näkymä on selvästi miinuksella. Nämä seikat ilmenevät henkilöstöpalveluita tarjoavan Manpowerin tuoreesta työmarkkinabarometrista.

Eniten uusia työpaikkoja ennustetaan avautuvan rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalla sekä liike-elämän palveluissa (indikaattori +16 %). Kyseessä on vahvimmat luvut yli neljään vuoteen. Myös hotelli- ja ravintola-alalla (indikaattori +11 %) sekä sähkö-, kaasu-, lämpö- ja vesihuollon sektorilla (indikaattori +7 %) henkilöstömäärien odotetaan kasvavan.

Rakentamisessa nettotyöllistämistä kuvaavan indikaattorin lukema on +3 prosenttia, mutta kausitasoitettu lukema on -16 prosenttia. Kausitasoitettu näkymä on heikentynyt peräti 28 prosenttiyksikköä kuluvan vuoden ensimmäisestä neljänneksestä, jolloin odotukset olivat vielä +12 prosenttia.

Indikaattori saadaan, kun henkilöstömääränsä lisäämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus.

Suomen työmarkkinabarometrin tuloksissa on huomioitu kausitasoitettu data. Kausitasoitus on laskennallinen menetelmä, jonka avulla tutkimustuloksista pyritään poistamaan säännöllisenä toistuva kausivaihtelu, joka liittyy esimerkiksi vuodenaikoihin, pyhäpäiviin, lomakausiin ja eri toimialojen sesonkivaihteluihin.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia