Kokeile kuukausi maksutta

Sisco rakentaa satoja asuntoja Vakka-Suomeen – moduulitehtaan avajaisissa julki myös puukerrostalomallisto

Viilupuusta eli LVL:stä asuintaloja rakentava Sisco on saamassa satojen asuntojen projektin Vakka-Suomen alueelta. Ensimmäiset kohteet käynnistyvät jo tänä kesänä.

Siscon uusi puukerrostalomalli Pino.
Kuuntele juttu

”Olemme toteuttaneet muutaman Ara-projektin. Ehkä se oli syynä siihen, että Ara pyysi meitä vuodenvaihteessa projektiin, jossa rakennetaan nopeaan tahtiin iso määrä asuntoja Vakka-Suomen eli Uudenkaupungin, Rauman ja Laitilan alueille. Se voi laajentua myös Turkuun, mutta tässä vaiheessa puhutaan Vakka-Suomen alueesta”, Siscon toimitusjohtaja Lauri Halminen kertoi yhtiön moduulitehtaan virallisissa avajaisissa Vantaalla 31. maaliskuuta.

Yhteensä asuntoja nousee näille kolmelle paikkakunnalle noin 500. Uudessakaupungissa asuntojen kokonaismäärä on Halmisen mukaan noin 150, Raumalla 96 ja Laitilassa noin 250. Raumalla asunnot toteutetaan neljään kolmikerroksiseen kerrostaloon. Uuteenkaupunkiin tulee sekä kerros- että pientaloja.

”Uudessakaupungissa tonttivaraukset on jo tehty ja rakennuslupahakemukset jätetään 1–2 viikon sisällä. Raumalla on jätetty tonttivaraushakemus. He päättävät omalla aikataulullaan, mutta uskomme, että se on kohtuullisen ripeä. Laitilan kunta on ilmoittanut, että he olisivat valmiita tekemään esisopimuksen noin parin viikon sisällä.”

”Uudenkaupungin osalta rakentaminen alkanee kesällä. Raumalla rakentaminen voisi alkaa loppuvuonna ja Laitilassa mahdollisesti ensi kalenterivuoden alkupuoliskon aikana. Tämä on tämänhetkinen näkemys, mutta siellä näyttävät olevan tarpeet niin suuret, että voi olla tarvetta kiihdyttääkin suunnitelmaa.”

Hankkeiden rahoituskuviot ovat vielä auki, mutta Halminen ei usko rahoituksen muodostuvan ongelmaksi, sillä näillä paikkakunnilla on aito tarve ja vahva kysyntä asunnoille. Ainakin osa hankkeista toteutuu Aran korkotuella tai takauslainan avulla. Nämä asunnot tulisivat Siscon itsensä omistukseen. Halmisen mukaan on myös mahdollista, että osa asunnoista myydään jollekin asuntorahastolle.

Koko vuoden asuntotuotanto 500–700 asuntoa

Yhtiöllä on vireillä hankkeita myös muualle kuin Vakka-Suomeen. Virityksiä on sekä kunnallisten toimijoiden että rahastojen kanssa.

”Massiivipuupohjainen talotuotanto on alkanut kiinnostaa ihan eri tavalla kuin vuosi sitten. Siinä on tapahtunut merkittävä muutos”, Halminen sanoi.

”Toteutamme tänä vuonna yhteensä noin 500–700 asunnon tuotannon. Pystymme laajentamaan tuotantoamme kumppaniverkoston kautta. Käytämme muitakin rakentajia lisäkapasiteetin hankkimiseksi.”

Siscon liikevaihto oli viime vuonna 22,5 miljoonaa euroa. Tänä vuonna yhtiö arvioi yltävänsä 50 miljoonan euron liikevaihtoon. Projektikanta vuosille 2017–2018 on noin 120 miljoonaa euroa.

Halminen kertoi yhtiöllä olevan keskusteluja myös vientitoiminnan aloittamiseksi, mutta niiden osalta ei ole vielä mitään konkreettista.

Moduulitehtaan tuotanto pyörinyt muutaman viikon

Vaikka Siscon moduulitehtaan viralliset avajaisseremoniat olivat nyt, tuotanto Vantaan Hakkilassa alkoi jo maaliskuun toisella viikolla. Tehtaalla on kolme tuotantolinjaa: kostean tilan moduulit, seinäelementit ja huoneistomoduulit.

Sisco valmistaa moduulinsa Metsä Woodin LVL-levyistä. Yhtiöt ovat tehneet yhteistyötä viime vuoden alkupuolelta lähtien. Metsä Woodilta levyt menevät ensin Siscon alihankkija Puutaidolle, joka tekee elementteihin esimerkiksi aukotukset ja jyrsii kph-elementteihin kaadot. Sisco tekee vain kokoonpanotyön.

Sisco ilmoittaa tekevänsä vain kohtuuhintaista tuotantoa. Kuten toinenkin omia moduuleita hyödyntävä yhtiö Lehto Group, Sisco kertoo kustannustehokkuuden taustalla olevan myös suunnitteluratkaisujen monistamisen.

”Yksi tärkeä syy, miksi olemme kustannustehokkaita, on oma arkkitehti- ja rakennesuunnittelu. Kohtuuhintaisuus ei ole mahdollista, jos kaikki suunnitellaan yksilöllisesti. Meillä ei suunnitella yksilöllisesti vaan pyritään käyttämään niin suuressa määrin kuin mahdollista joko valmiita mallistoja tai vanhoja ratkaisuja, jotka on todettu hyviksi. Eli pyrimme monistamaan. Se ei tarkoita sitä, että teemme arkkitehtonisesti tylsää”, Halminen totesi.

Tähän liittyen Sisco julkisti avajaisten yhteydessä myös kerrostalomalliston. Siihen kuuluu kolme versiota: Pino, Pinkka ja Pakka. Kaikki mallit pohjautuvat yhtiön moduuleihin, minkä perusteella myös mallien nimet on annettu.

”Arkkitehtuuri alkaa meillä vasta, kun suunnitellaan ulkopuolta. Miten suunnitellaan talon väri, ulkoverhoilu ja millaisia kattoratkaisuja tulee? Eli siirrämme arkkitehtuurin aina sinne loppuun. Käytämme aina teollisia moduuleja pohjana”, markkinointi- ja viestintäjohtaja Kimi Vainio sanoi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Sisco rakentaa satoja asuntoja Vakka-Suomeen – moduulitehtaan avajaisissa julki myös puukerrostalomallisto”

  1. ”Arkkitehtuuri alkaa meillä vasta, kun suunnitellaan ulkopuolta…siirrämme aina arkkitehtuurin sinne loppuun”.

    Ööh…mitäköhän viestintäjohtaja mahtaa tällä tarkoittaa ?.

  2. Komppaan nimimerkkiä ”Ei avaudu” – rakennukset ovat kokonaisuuksia, ei ”arkkitehtuuria” voi ikään kuin liimata päälle.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat