VTT ja saksalainen tutkimuskeskus kehittivät aurinkoenergialla toimivan jäähdyttimen

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja saksalainen tutkimuskeskus ZAE Bayern rakensivat päästöttömän aurinkoenergialla toimivan 10 kilowatin jäähdyttimen, jonka pilottilaitteisto testattiin käytössä Suomessa ja Saksassa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja saksalainen tutkimuskeskus ZAE Bayern rakensivat päästöttömän aurinkoenergialla toimivan 10 kilowatin jäähdyttimen, jonka pilottilaitteisto testattiin käytössä Suomessa ja Saksassa.

Tämä absorptiojäähdytin toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi mökkikäytössä olevat kaasujääkaapit. Kaasun sijasta käytetään aurinkokeräimen tuottamaa aurinkolämpöä. Menetelmä tarvitsee sähköä ainoastaan virtauspumppujen käyttöön. Jäähdytin toimii tarvittaessa myös lämpöpumppuna.

Hankkeen tulokset osoittivat, että taloudellisesti kannattavan ja kilpailukykyisen aurinkokäyttöisen absorptiojäähdyttimen koko on 50 kilowattia tai suurempi, jolloin sitä voidaan käyttää myös lämpöpumppuna.

Suomalainen Savo-Solar oyj osallistui sekä hankkeen suunnitteluvaiheeseen että käytännön kokeisiin. Tuloksena oli, että yhtiön konttorin jäähdytys toteutettiin onnistuneesti hankkeessa rakennetulla pilottilaitteistolla. Talvella laitteistoa käytettiin Savo-Solarin toimiston lämmitykseen. Tarvittava käyttöenergia kerättiin rakennuksen katolla olevilla aurinkokeräimillä. Jos keräimet eivät tuottaneet riittävästi energiaa esimerkiksi talvella tai pilvisenä päivänä, korvaavana energialähteenä toimi kaukolämpö. Biopolttoainekattila tai teollisuuden prosessilämpö ovat myös mahdollisia energialähteitä.

Savo-Solarin ja ZAE Bayernin tavoitteena on kehittää tulevaisuudessa kaupallinen tuote, jota käyttämällä kuluttaja säästäisi sähkölaskussa, kun jäähdyttämiseen ei tarvitse käyttää sähköä juuri lainkaan. Samalla pienennettäisiin päästöjä.

Toinen käytännön koe tehtiin biokattilalla toimivalla absorptiokoneella ZAE Bayernin laboratoriossa Münchenissä, Saksassa. Laitteistoa on mahdollista täydentää myös aurinkoenergian käyttövoimalla.

Projekti alkoi lokakuussa 2013 ja päättyi vuodenvaihteessa. Hankkeen rahoittivat Savo-Solar, Tekes ja Saksan Federal Ministry of Economics and Technology (BMWi).

Tutkimuksesta laadittu julkaisu löytyy tästä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “VTT ja saksalainen tutkimuskeskus kehittivät aurinkoenergialla toimivan jäähdyttimen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat