Kauhavan kaupunki osallistui maksuvaikeuksiin ajautuneen Skaalan pelastamiseen

Kauhavan kaupunki on osallistunut maksuvaikeuksiin ajautuneen ikkuna- ja ovivalmistaja Skaalan tilanteen helpottamiseen ostamalla yhtiön tehdasrakennuksen.

Järjestelyssä Kauhavan kaupungin kokonaan omistama tytäryhtiö Kauhavan Yrityskiinteistöt ostaa (tai on ostanut) Skaala Kiinteistöiltä Alahärmässä sijaitsevan 5586 neliön tehdasrakennuksen maa-alueineen.

Kauppahinta on 2,0 miljoonaa euroa.

Kaupan jälkeen kaupungin yhtiö vuokraa tehdasrakennuksen Skaalalle. Vuokra-aika on viisi vuotta, ja sopimukseen kuuluu tilojen lunastusvelvoite.

Kaupunginhallitus hyväksyi operaation helmikuun lopussa pitämässään kokouksessa yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksestä.

Kaupunginhallituksen pöytäkirjan mukaan Kauhavan Yrityskiinteistöt rahoittaa 2 miljoonan euron kauppasumman kiinteistövakuudellisena pankkilainalla. Skaalan vuokra määräytyy pankkilainan mukaisena lisättynä Yrityskiinteistöjen 0,5 prosentin yleiskululla ja varainsiirtoverolla.

Työpaikkojen säilyttäminen taustalla

Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumion mukaan kaupalla on elinkeinopoliittiset perustelut. Tiivistettynä operaatio on kaupungin kädenojennus Skaalalle, jotta työpaikat säilyisivät.

Skaalan pääpaikka on Kauhavalla, missä se työllistää yli 300 henkilöä. Se kisaa kaupungin suurimman ympärivuotisen työllistäjän tittelistä.

Kaupalle on Lumion mukaan elinkeinopoliittiset perustelut. ”Tällä tavalla osallistuimme tilanteen helpottamiseen”, hän sanoo.

Aloite järjestelyyn tuli Lumion mukaan Skaala Groupilta.

Hänen mukaansa Skaalan hankala tilanne oli neuvotteluissa tiedossa.

Yrityksen tilojen omistaminen ei ole Lumion mukaan mitenkään ainutlaatuista, tapauksia on Kauhavalla useita. Kaupunki voi rakentaa yritykselle uudet tilat tai ostaa yrityksen vanhan kiinteistön väliaikaisesti.

Riski korkeintaan yhden veroprosentin tuotto

Kaupunki pyrkii minimoimaan kauppoihin liittyvät riskit. Lumion mukaan riski voi olla korkeintaan yhden kunnallisveroprosentin tuoton suuruinen. Skaalan tehdasrakennuksen ostaminen menee hänen mukaansa siihen haarukkaan.

Kaupassa on kyse vain ”seinistä”, ei tehdaslaitteista.

Skaalan tilojen ostamisessa on Lumion mukaan kyse elinkeinopolitiikasta, eikä se vääristä kilpailua.

Kiinteistö ei tule kaupungin taseeseen, kun operaatio tehdään kaupungin kokonaan omistaman tytäryhtiön kautta.

Rakennuslehti uutisoi 17.5.2017, että Skaalan käyttämät asennusyritykset ovat joutuneet hakemaan saataviaan oikeusteitse.

Käräjäoikeudessa on kymmeniä tapauksia, joissa Skaalata peritään saatavia. Käytännössä kaikki haasteet ovat kuitenkin rauenneet ennen tuomiota, kun kantajat ovat saaneet rahansa.

Skaala-konsernin toimitusjohtaja Markku Hautasen mukaan yritys on selvinnyt viime vuonna syntyneistä likviditeetti- eli maksuvalmiusongelmista.

Lue Skaalan maksuvaikeuksia koskeva Rakennuslehden juttu tästä.

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia