Esa Konsti

Päätös velattomuudesta nosti taakan Esa Konstin harteilta

Esa Konstilla on takanaan mittava ura hollolalaisella Rakennusbetoni- ja Elementillä. Aina ei ole ollut helppoa.

Kirjoittaja(t) Merja Mannila

Työrupeama käynnistyi kesätöillä. ”Tulin Lahteen opiskelemaan rakennusalaa vuonna 1976. Sieltä löytyi vaimo ja kesätöiden kautta vakituinen työ Rakennusbetoni- ja Elementillä. Ura alkoi työnjohtotehtävillä, olin tuotepäällikkönäkin. Vuonna 1988 minut nimitettiin varatoimitusjohtajaksi. Vuodesta 1991 olen ollut toimitusjohtajana.”

Kun yhtiön perustaja Olavi Kivistö kuoli 2001, sen omistus jakaantui varsin laajalle suvussa. Esa Konstista tuli osakas vuonna 1984. Myös hänen vaimonsa ja poikansa työskentelevät yrityksessä.

Konstin mukaan omistajuuden paineita on helpottanut päätös yhtiön velattomuudesta.

”Kun aloitin toimitusjohtajana, elimme suurinta lamaa sotien jälkeen. Teimme aika radikaaleja päätöksiä, vaihdoimme tuotantosuuntaa ja luovuimme työnjohtoportaasta”, Konsti kertoo.

Hänen mukaansa päätös velattomuudesta on osoittautunut vuosien varrella oikeaksi. ”Päätämme itse asioistamme, ei kukaan muu. Meillä ei tälläkään hetkellä ole sisällä yhtään vierasta pääomaa.”

Vastuuta tehtaisiin lattiatasolle

Rakennusbetoni- ja Elementillä ei edelleenkään ole työnjohtoporrasta. Vastuutta ja tiimien johtajuutta on jaettu ruohonjuuritasolle. Konstin mukaan päätöksen takana oli epäilys työnjohtajajärjestelmän mielekkyydestä.

”Useinhan perustyönjohtaja vain jakelee käskyjä: Ota Matti tuo, vietkö Jussi tämän. Tai kysyy raudoittajalta, paljonko rautaa tarvitset ensi viikolla. Kaikki nämä asiat työntekijät pystyvät itse päättämään ja hoitamaan.”

Konsti on varma siitä, että vastuun siirtäminen enemmän lattiatasolle lisää henkilöstön työmotivaatiota. ”Rinta tulee enemmän kaarelle. Kukaan ei ole selän takana vahtimassa. Tottakai vastuun antaminen vaatii myös kykyä ja ymmärrystä kantaa sitä ja hoitaa hommat.”

Elementti kylpyhuoneisiin

Rakennusbetoni- ja Elementti työllistää 93 henkeä. Uutta henkilöstöä on löytynyt melko hyvin. Huhtikuussa päättyneellä tilikaudella yrityksen liikevaihto oli noin 16 miljoonaa euroa. Se on parempi kuin edellisellä tilikaudella ja kasvua yritys hakee edelleen.

Rakennusbetoni- ja Elementti -konsernilla on tehtaat Hollolassa ja valmisbetoniasema Lahdessa. Konserniin kuuluvat Rakennusbetoni- ja Elementin lisäksi Hollolan Sora oy ja Mikrobetoni oy.

Asuntorakentamisen lisäksi Rakennusbetoni- ja Elementti toimittaa tuotteitaan myös teollisuus- ja palvelutalokohteisiin. Esa Konsti toivoo, että Suomen rakentamisen ylävire olisi näkynyt yrityksen tilauskirjassa enemmänkin.

”Emme tee seinäelementtejä, joten kerrostalobuumi ei ole meitä hyödyttänyt niin paljon kuin joitain muita valmistajia.”

”Harjoittelemme vientiä Ruotsiin. Viemme sinne AKO-elementtiä. Meillä oli vientiä Pietariinkin, mutta ruplan kurssin protektionismin takia se on tyrehtynyt.”

Jo 1990-luvulla Rakennusbetoni- ja Elementin omistajat päättivät, että yritys keskittyy erikoistuotteisiin, kuten väestönsuojiin soveltuviin elementteihin ja AKO-kevytbetoniväliseinään. Lisäksi se toimittaa valmisbetonia sekä pihakiviä ja erilaisia harkkoja.

”Olemme juuri tuoneet asuntorakentamisen markkinoille uuden kylpyhuone-elementin, minkä takia rakennamme uutta kokoonpanohallia. Olemme toimittaneet jo ensimmäiset kohteet”, Konsti kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Päätös velattomuudesta nosti taakan Esa Konstin harteilta”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi